Telmatochromis bifrenatus  (Myers, 1936)

Българско наименование:

Телматохромис бифренатус

Снимка на Telmatochromis bifrenatus  (Myers, 1936)
Етимология: Telmatochromis: от гръцки telma -atos = блато + chromis - риба, bifrenatus: bi - две, frenatus - с юзди

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Telmatochromis bifrenatus e ендемичен вид за езерото Tanganyika.

Хабитат: Telmatochromis bifrenatus обитава много прозрачни води, с дълбочина около 20м. Обикновено се виждат единични риби, близо до камъните, субстратът между отделните скални групи е едър пясък.


Kigoma Bay - едно от естествените местообитания на Telmatochromis bifrenatusTelmatochromis bifrenatus в естествения си хабитат - снимка Inaturalist

Максимална стандартна дължина:
9см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 150 литра

Условия за отглеждане: За отглеждането на Telmatochromis bifrenatus е необходим аквариум тип Танганика биотоп, с пясъчен субстрат, с купчини от камъни, формирани така, че да има достатъчно пещери и скривалища за рибите. Трябва ви добра филтрация и редовни седмични смени на 25% от обема на водата със свежа със същите параметри.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 8.0 - 9.0, твърдост 10-25°dH

Храна: В природата Telmatochromis bifrenatus се храни предимно с безгръбначни, които обитават скалите, с ларви на насекоми, охлюви. В аквариум приема замразени и живи храни като артемия, хирономус, тубифекс, дафния. Приема също и сухи храни. Желателно е да му са дават и храни на растителна основа като бланширан спанак или спирулина.

Поведение и съвместимост: Telmatochromis bifrenatus е сравнително агресивен вид и трябва да се отглежда гупа от един мъжки и няколко женски. В аквариум с обем от 150 литра може да се гледат 8-10 риби. Най-добре е да се вземе група от млади риби, така че да групите да се създадат по естествен път, като излишните риби се изваждат.
Не е желателно отглеждането на повече от един мъжки, защото това ще доведе до гибелта на по-слабия.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските и през размножителния период при тях се вижда ясноизразен семепровод.


мъжки и женска Telmatochromis bifrenatus с малки


Размножаване:
Telmatochromis bifrenatus достига полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

За размножаване е най-добре да използвате развъден аквариум, с дължина поне 60см, с множество камъни, пещери и скривалища. За места за хвърляне на хайвер са подходящи също керамични саксийки, сложени настрани или черупки на охлюви.

Параметрите на водата трябва да са същите като в основния аквариум. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата до 27-28°С, добавя се и свежа вода.

Женската хвърля хайвер на предварително избраното от нея място, като полага на стените му 10 - 40 хайверни зърна, с кафяво-зелен цвят. Тя се грижи за хайвера, а мъжкият го охранява. През този период трябва да им давате храна близо до мястото на хвърляне, защото те не се отделят много далеч от него.

Хайверът се инкубира 3 дена, на 6 -тия ден малките започват да плуват.

Стартова храна - циклопс и артемия.

През първите седмици малките плуват под зоркия поглед на родителите си и в случай на опастност веднага се крият в укритие. Когато малко порастнат, най-добре е да ги преместите в отделен аквариум.


Telmatochromis bifrenatus с малки


Продължителността на живота на Telmatochromis bifrenatus е около 5 - 7 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.10.2023 г