Steatocranus casuarius (Poll, 1939)

Българско наименование:

Лъвоглава цихлида

Снимка на Steatocranus casuarius (Poll, 1939)
Синоними: Blockhead Cichlid, Steatocranus casuarinus (Poll, 1939)

Етимология: Steatocranus: от гръцки steatos - твърда мазнина + kranion - череп, casuarius: вероятно става дума за приликата с птиците Casuarius, които също имат голяма издатина на главата

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Steatocranus casuarius е разпространен в Демократична Република Конго

Хабитат: Steatocranus casuarius обитава бързеите на долния басейн на река Congo и нейните притоци, обикновено е откриван в местата със спокойна вода между камъни и пещери.


река Конго - едно от естествените местообитания на Steatocranus casuarius


Максимална стандартна дължина:
мъжки 12см, женска 8см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 100 литра за 2-3 двойки

Условия за отглеждане: За отглеждане на Steatocranus casuarius е подходящ аквариум с пясъчен субстрат, където рибите обичат да ровят, често създавайки мрежа от пещери и тунели под декора. Използвайте едри камъни, групирани в купчини, за препоръчване е да ги закрепите със силикон, защото в противен случай рибите ще ги подкопаят и могат да паднат и да ги затиснат.  Добавете корени и парчета дърво. Може да използвате и растения, но това трябва да са издържливи видове като Anubias, които могат и да се закрепят към декора, за да не могат да бъдат изровени.

Водата трябва да със силно течение, за да симулира естествения хабитат, което може да стане с малка вътрешна помпа. Трябва разбира се да има и спокойни зони.

Параметри на водата: температура 24-28°C, pH 6.0 - 7.5, твърдост 2-15°H

Храна: Steatocranus casuarius приема и сухи пелети и люспи, но предпочита замразени и живи храни като хирономус и артемия.

Поведение и съвместимост: Steatocranus casuarius е териториален вид, който може да се комбинира с други видове, изискващи подобни условия. Подходящи съквартиранти са Alestidae, Chaetostoma, Chiloglanis.
Ако искате да отглеждате повече двойки, ще ви е необходим доста голям аквариум.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри и развиват на главата си по-голяма мастна издутина от женските.


мъжки и женска Steatocranus casuarius


Размножаване:
Steatocranus casuarius достига полова зрялост на възраст от 1 година.

Размножаването може да става в аквариума в който живеят. Преди хвърлянето на хайвера двойката усърдно почиства стените на укритието и територията около него. По време на размножаването рибите се редуват да влизат в укритието, където женската хвърля до 100 хайверни зърна.  Хайверът е със сравнително голям размер - с диаметър до 2.5 мм.


хайвер на Steatocranus casuarius


Докато женската се грижи за хайвера, усилено махайки с перки, като създава течение и приток на свежа вода, мъжкият охранява гнездото от посегателствата на другите риби.

Инкубационният период е 5 дена, след още 5 дена малките започват да плуват и да търсят храна, под непрекъснатия контрол на родителите. През нощта цялото семейство се крие в укритието.

В първите дни малките ги храни женската, като преживя храна през хрилете си. Малко по-късно може да ги храните с циклопс, артемия или прахообразни храни за малки риби.


Steatocranus casuarius с малки


Steatocranus casuarius в аквариум


Източници:
houseaqua.ru
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.03.2023 г