Rhodeus amarus  (Bloch, 1782)

Българско наименование:

Родеус амарус

Снимка на Rhodeus amarus  (Bloch, 1782)

Семейство Cyprinidae.

Разпространени са в Централна и Източна Европа. Обитават водоемите със стояща и бавно течаща вода /реки, езера/.

Дължина до 7 см. D 3/9, А 3/8-10, ll 34-38. Тялото е умерено изтеглено, сплескано отстрани. Устата е крайна. Гърбът е сиво-зелен, страните са сребристи със син оттенък, коремът е бял. Отстрани започвайки под "D" до основата на "С" минава блестяща зелена ивица. Плавниците са жълтеникави до червени. През размножителния период гърбът на самеца е зеленикав, страните му са с зелено-син или виолетов оттенък, гърлото и корема са червени. "D" и "А" са червени с черни кантове. "С" при основата си е зелен, към края жълт. При самката се появява дълго оранжево яйцеполагало.

Миролюбиви, пъргави риби, придържат се към средния и долен слой на водата. Може да се отглеждат в група в общ аквариум с растения (без тях са страхливи и могат да изскочат от аквариума). Вода: 18-22 °С, dН до 20 °, рН 6,8-7,6. Храна: жива, допълнително растителна, заместители.

В развъдния аквариум грундът трябва да е с наклон напред. На високата част трябва да се засади валиснерия, на ниската се пускат няколко охлюва. След 10-14 дена за размножаване се слага неголямо стадо риби с преобладаване на самките. Готовата за хвърляне двойка се отделя и самката хвърля хайвера във външната част на черупката на охлюва, самеца го опложда. След хвърлянето рибите се отделят, тъй като свикват с присъствието на охлювите и спират да хвърлят. След 4-5 седмици охлювите изхвърлят развитите и способни да плуват и се хранят малки. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 2-3 години.

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Европа
Биотоп: Неизвестно
Трудност: Неизвестно
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 06.03.2021 г