Pelvicachromis subocellatus  (Günther, 1872)

Българско наименование:

Мрежест крибенсис

Снимка на Pelvicachromis subocellatus  (Günther, 1872)
Синоними: Ocellated Kribensis, Hemichromis subocellatus (Günther, 1872), Pelmatochromis pulcher subsp. subocellatus (Günther, 1872), Pelmatochromis subocellatus (Günther, 1872)

Етимология: Pelvicachromis: от латински pelvica, -ae - люспи + гръцки chromis - риба, subocellatus: sub - до известна степен, ocellatus- с малки очи

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Pelvicachromis subocellatus е разпространен в Нигерия, Габон, Демократична Република Конго

Хабитат: Pelvicachromis subocellatus обитава стоящи и бавноподвижни води, с гъста водна растителност, в плитчините. Някои популации обитават и бракични води.


типичен хабитат на Pelvicachromis subocellatus


Максимална стандартна дължина:
8см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 × 40см, 80 литра за двойка

Условия за отглеждане: В аквариума трябва да има много места за криене. За целта може да използвате керамични саксийки, корени, парчета дърво, камъни, с които да оформите скривалища и пещери, а и да служат за потенциални места за хвърляне на хайвер. За субстрат е подходящ мек пясък, защото рибите ровят субстрата през размножителния период. Можете да използвате и всякакви растения, които растат при подобни условия.

Параметри на водата: температура 22-26°C, pH 5.5 - 7.5, твърдост 5-20°H

Храна: Pelvicachromis subocellatus приема почти всякакви храни, качествени пелети за цихлиди, но трябва да му давате и замразени или живи храни като артемия, дафния, хирономус.

Поведение и съвместимост: Pelvicachromis subocellatus се препоръчва за общ аквариум, но трябва да знаете, че става много териториален през размножителния период. Не трябва да го отглеждате с много буйни и големи видове, защото по принцип е плах и обича спокойствието. Подходящи съквартиранти са малки Characidae, барбуси, данио, разбори, Corydoras, Belontidae и Loricariidae. Може да се отглежда заедно с други цихлиди (Западно африканските цихлиди джуджета са много подходящи), но само в големи аквариуми, къдетро може да има повече територии. Най-добре е да отглеждате двойка, ако имате много голям аквариум може и повече риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските и гръбната, коремната и аналните им перки са на точки. Женските имат розов корем през размножителния период и са по закръглени от мъжките.


мъжки и женска Pelvicachromis subocellatus


Размножаване:
Pelvicachromis subocellatus се размножава много лесно. Рибите формират моногамна двойка и най-добрият начин да получите подходяща двойка е като вземете група от 6 или повече млади риби, които като порастнат заедно и да образуват двойки по естествен път. Ако решите да купите единична двойка, вземете най-едрия мъжки и най-цветната женска.

За стимулиране на размножаването хранете много добре рибите с живи или замразени храни. Признак че женската е готова за размножаване е цветът и - коремът се оцветява в наситено вишнев цвят, а също така тя доста се закръгля от хайвера. Хвърлянето на хайвера става в едно от укритията, в пещера, в керамична саксийка, като женската хвърля до 300 хайверни зърна. Водата трябва да е с неутрално pH, защото киселинността на водата оказва пряко влияние на пола на малките - ако водата е кисела се появяват повече женски, ако е алкална повече мъжки.

Инкубационният период е 2-3 дена, след още 7 дена малките плуват свободно и търсят храна. Те се движат близо до родителите си и при опастност бързо се крият в устата на женската, а мъжкия защитава.


Pelvicachromis subocellatus
с малки

Първоначално малките са много малки за да приемат каквато и да е храна, хранят се с водорасли и детрит, но може да им давате специализирана микро храна за малки риби.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г