Lepomis gibbosus  (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Слънчев костур

Снимка на Lepomis gibbosus  (Linnaeus, 1758)
Синоними: Pumpkinseed, Eupomotis aureus (Walbaum, 1792), Eupomotis gibbosus (Linnaeus, 1758), Labrus anutus (Mitchill, 1817), Lepomus gibbosus (Linnaeus, 1758), Morone maculata (Mitchill, 1814), Perca gibbosa (Linnaeus, 1758), Pomotis catesbei (Valenciennes, 1831), Pomotis gibbosus (Linnaeus, 1758), Pomotis holbroockii (Valenciennes, 1831), Pomotis ravenellii (Valenciennes, 1831), Pomotis vulgaris (Cuvier, 1829), Sparus aureus (Walbaum, 1792), Sparus mocasinus (Rafinesque, 1814)

Етимология: Lepomis: от гръцки lepis - размер + poma - хрилно капаче, gibbosus: gibbous - като пълна луна

Семейство: Centrarchidae

Разпространение: Lepomis gibbosus са разпространени в Северна Америка и Европа. 

Хабитат: Lepomis gibbosus обитава средно големи и малки реки, потоци, езера, язовири, обрасли с водна растителност и субстрати от тиня и пясък.


река Saline  - едно от естествените местообитания на Lepomis gibbosusLepomis gibbosus в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
40см, обикновено 10см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 200 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Lepomis gibbosus е необходим аквариум с пясъчен субстрат, камъни, корени и множество аквариумни растения. Може да добавите ако желаете листа от бук, дъб, служещи за отделяне на танини, развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици.

Параметри на водата: температура 15°-24°C, по-високата температура трябва да е през лятото, по-ниската през зимата. pH 7.0 - 8.0, твърдост 10° - 20°dH

Храна: В аквариум Lepomis gibbosus приема замразени и живи храникато тубифекс, дафния, циклопс, може да му давате и ситно нарязани земни червеи или в краен случай говеждо месо. Рибите са взискателни към чистотата на водата, затова остатъците от храна трябва веднага да се изваждат от аквариума.

Поведение и съвместимост: В природата през зимата Lepomis gibbosus изпадат в спящо състояние, в аквариум това не се случва. Трябва да се отглежда група от поне 3 - 5 риби, като на една риба се падат 50 литра вода. Може да се отглеждат заедно с други миролюбиви риби с подобен размер.

Сексуален диморфизъм: Мъжккте са по-ярко оцветени и коремът им прелива в жълто-оранжево.


мъжки и женска Lepomis gibbosus


Размножаване:
Lepomis gibbosus достига до полова зрялост на възраст от 1 година.

В предразмножителният период рибите са много раздразнителни и със силно контрастни цветове. Мъжките стават много агресивни и се налага да се преместват в друг аквариум.

Lepomis gibbosus се размножава в периода от март до юли. Предварително родителите изравят в субстрата малка яма, в която полагат до 1000 хайверни зърна. Хвърлянето на хайвера продължава 1-2 часа, след което трябва да извадите женската, а мъжкият остава да се грижи за хайвера.


мъжки и женска Lepomis gibbosus хвърлят хайвер


Инкубационният период е 3-4 дена, след което се излюпват личинките и мъжкия трябва да се извади.

Стартова храна - инфузории, малко по-късно науплии на артемия.


новоизлюпени Lepomis gibbosus

Продължителността на живота на Lepomis gibbosus е 5-7 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Centrarchidae
Континент: Северна Америка
Биотоп: САЩ
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г