Julidochromis regani  (Poll, 1942)

Българско наименование:

Юлидохромис Реган

Снимка на Julidochromis regani  (Poll, 1942)
Синоними: Regan's Julie, Julidochromis regani subsp. regani (Poll, 1942 )

Етимология: Julidochromis: от гръцки ioulis - риба от род Coris или Thalassoma,regani: на името на Charles Tate Regan (1878-1943)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Julidochromis regani е ендемичен вид за езерото Tanganyika.

Хабитат: Julidochromis regani e широко разпространен в езерото Танганика и по-малко обитава скалите от другите членове на рода. По-често се среща над пясъчни дъна с разпръснати скали, въпреки че все още хвърля хайвера си в скалисти пещери.


Nsumbu Island - едно от естествените местообитания на Julidochromis regani


Максимална стандартна дължина:
30см, в аквариум рядко надминава 15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 30см, 100 литра за една двойка

Условия за отглеждане: За отглеждането на Julidochromis regani е необходим аквариум тип Танганика биотоп, с пясъчен субстрат, с купчини от камъни, формирани така, че да има достатъчно пещери и скривалища за рибите. Трябва ви добра филтрация и редовни седмични смени на 25% от обема на водата със свежа със същите параметри.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 7.5 - 9.0, твърдост 10-25°dH

Храна: В природата Julidochromis regani се храни предимно с безгръбначни, които обитават скалите, с ларви на насекоми, охлюви. В аквариум приема замразени и живи храни като артемия, хирономус, тубифекс, дафния. Приема също и сухи храни. Желателно е да му са дават и храни на растителна основа като бланширан спанак или спирулина.

Поведение и съвместимост: Julidochromis regani е териториален вид и е най-добре да се отглежда една двойка, защото е агресивен към себеподобните си. В много голям аквариум могат да се гледат и повече риби, въпреки че след като установят териториите си, много рядко ще ги напускат. Може да се отглежда и с други малки или средни по размер цихлиди от Танганика, които заемат други зони в аквариума като Neolamprologus и Cyprichromis.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-дребни от женските и през размножителния период при тях се вижда ясноизразен семепровод.


мъжки и женска Julidochromis regani


Размножаване:
Julidochromis regani достига полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

Най-добре е да вземете група от млади риби и те да образуват двойки по естествен път. След като се формира двойка (това може да отнеме година и повече ), другите риби трябва да бъдат извадени от аквариума. Двойката се запазва цял живот. Ако купите възрастни мъжки и женска, няма никаква гаранция, че те ще си допаднат, а това често води до смъртта на женската.

За размножаване е най-добре да използвате развъден аквариум, с дължина поне 60см, с множество камъни, пещери и скривалища. За места за хвърляне на хайвер са подходящи също керамични саксийки, сложени настрани или черупки на охлюви.

Параметрите на водата трябва да са същите като в основния аквариум. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата до 27-28°С, добавя се и свежа вода.

Женската хвърля хайвер на предварително избраното от нея място, като полага на стените му 100 - 300 хайверни зърна, с кафяво-зелен цвят. Тя се грижи за хайвера, а мъжкият го охранява. През този период трябва да им давате храна близо до мястото на хвърляне, защото те не се отделят много далеч от него.

Хайверът се инкубира 3 дена, на 6 -тия ден малките започват да плуват.


Julidochromis regani  с малки

Стартова храна
- циклопс и артемия.

През първите седмици малките плуват под зоркия поглед на родителите си и в случай на опастност веднага се крият в укритие. Когато малко порастнат, най-добре е да ги преместите в отделен аквариум.


Julidochromis regani малки


Продължителността на живота на Julidochromis regani е около 5 - 7 години.

Източници:
seriouslyfish.com
tanganyika-breeding.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.06.2024 г