Julidochromis marlieri (Poll, 1956)

Българско наименование:

Мрежест Юлидохромис

Снимка на Julidochromis marlieri (Poll, 1956)
Синоними: Marlier's Julie

Етимология: Julidochromis: от гръцки ioulis - риба от род Coris или Thalassoma, marlieri: на името на Georges Marlier

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Julidochromis marlieri е ендемичен вид за езерото Tanganyika.

Хабитат: Julidochromis marlieri предпочита каменистото крайбрежие и плитчините, на дълбочина повече от 2 метра. По дъното има едри камъни заобиколени с пясък. Рибите са в непосредствена близост до дъното и много рядко се срещат в пясъчните участъци.


Kigoma - едно от естествените местообитания на Julidochromis marlieri


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 30см, 100 литра за една двойка

Условия за отглеждане: За отглеждането на Julidochromis marlieri е необходим аквариум тип Танганика биотоп, с пясъчен субстрат, с купчини от камъни, формирани така, че да има достатъчно пещери и скривалища за рибите. Трябва ви добра филтрация и редовни седмични смени на 25% от обема на водата със свежа със същите параметри.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 8.0 - 9.0, твърдост 10-25°dH

Храна: В природата Julidochromis marlieri се храни предимно с безгръбначни, които обитават скалите, с ларви на насекоми, охлюви.  В аквариум приема замразени и живи храни като артемия, хирономус, тубифекс, дафния. Приема също и сухи храни. Желателно е да му са дават и храни на растителна основа като бланширан спанак или спирулина.

Поведение и съвместимост: Julidochromis marlieri е териториален вид и е най-добре да се отглежда една двойка, защото е агресивен към себеподобните си. В много голям аквариум могат да се гледат и повече риби, въпреки че след като установят териториите си, много рядко ще ги напускат. Може да се отглежда и с други малки или средни по размер цихлиди от Танганика, които заемат други зони в аквариума като Neolamprologus и Cyprichromis.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-дребни от женските и през размножителния период при тях се вижда ясноизразен семепровод.


мъжки и женска Julidochromis marlieri


Размножаване:
Julidochromis marlieri достига полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

Най-добре е да вземете група от млади риби и те да образуват двойки по естествен път. След като се формира двойка (това може да отнеме година и повече ), другите риби трябва да бъдат извадени от аквариума. Двойката се запазва цял живот. Ако купите възрастни мъжки и женска, няма никаква гаранция, че те ще си допаднат, а това често води до смъртта на женската.

За размножаване е най-добре да използвате развъден аквариум, с дължина поне 60см, с множество камъни, пещери и скривалища. За места за хвърляне на хайвер са подходящи също керамични саксийки, сложени настрани или черупки на охлюви.

Параметрите на водата трябва да са същите като в основния аквариум. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата до 27-28°С, добавя се и свежа вода.

Женската хвърля хайвер на предварително избраното от нея място, като полага на стените му 50 - 100 хайверни зърна, с кафяво-зелен цвят. Тя се грижи за хайвера, а мъжкият го охранява. През този период трябва да им давате храна близо до мястото на хвърляне, защото те не се отделят много далеч от него.


Julidochromis marlieri охранява хайвера


Хайверът се инкубира 3 дена, на 6 -тия ден малките започват да плуват.

Стартова храна - циклопс и артемия.

През първите седмици малките плуват под зоркия поглед на родителите си и в случай на опастност веднага се крият в укритие. Когато малко порастнат, най-добре е да ги преместите в отделен аквариум.


Julidochromis marlieri
с малки


малки Julidochromis marlieri


Продължителността на живота на Julidochromis marlieri е около 5 - 7 години.

Източници:
seriouslyfish.com
tanganyika-breeding.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г