Julidochromis dickfeldi  (Staeck, 1975)

Българско наименование:

Юлидохромис Дикфелд

Снимка на Julidochromis dickfeldi  (Staeck, 1975)
Синоними: Brown Julie

Етимология: Julidochromis: от гръцки ioulis - риба от род Coris или Thalassoma, dickfeldi: на името на Alf Dickfeld

Семейство:Cichlidae

Разпространение: Julidochromis dickfeldi е ендемичен вид за езерото Tanganyika.

Хабитат: Julidochromis dickfeldi обитава каменистите крайбрежия в югозападната част на езерото, между Kapampa и Ndole. Обикновено са в плитчините, на дълбочина около 1 метър. По дъното има едри камъни заобиколени с пясък. Рибите са в непосредствена близост до дъното и много рядко се срещат в пясъчните участъци.


едно от естествените местообитания на Julidochromis dickfeldi


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 75 x 30см, 80 литра е подходящ за една двойка

Условия за отглеждане: За отглеждането на Julidochromis dickfeldi е необходим аквариум тип Танганика биотоп, с пясъчен субстрат, с купчини от камъни, формирани така, че да има достатъчно пещери и скривалища за рибите. Трябва ви добра филтрация и редовни седмични смени на 25% от обема на водата със свежа със същите параметри.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 8.0 - 9.0, твърдост 10-25°dH

Храна: В природата Julidochromis dickfeldi се храни предимно с безгръбначни, които обитават скалите, с ларви на насекоми, охлюви.  В аквариум приема замразени и живи храни като артемия, хирономус, тубифекс, дафния. Приема също и сухи храни. Желателно е да му са дават и храни на растителна основа като бланширан спанак или спирулина.

Поведение и съвместимост: Julidochromis dickfeldi е териториален вид и е най-добре да се отглежда една двойка, защото е агресивен към себеподобните си. В много голям аквариум могат да се гледат и повече риби, въпреки че след като установят териториите си, много рядко ще ги напускат. Може да се отглежда и с други малки или средни по размер цихлиди от Танганика, които заемат други зони в аквариума като Neolamprologus и Cyprichromis.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-дребни от женските и през размножителния период при тях се вижда ясноизразен семепровод.


мъжки и женска Julidochromis dickfeldi 

Размножаване:
Julidochromis dickfeldi достига полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

Най-добре е да вземете група от млади риби и те да образуват двойки по естествен път. След като се формира двойка (това може да отнеме година и повече ), другите риби трябва да бъдат извадени от аквариума. Двойката се запазва цял живот. Ако купите възрастни мъжки и женска, няма никаква гаранция, че те ще си допаднат, а това често води до смъртта на женската.

За размножаване е най-добре да използвате развъден аквариум, с дължина поне 60см, с множество камъни, пещери и скривалища. За места за хвърляне на хайвер са подходящи също керамични саксийки, сложени настрани или черупки на охлюви.

Параметрите на водата трябва да са същите като в основния аквариум. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата до 27-28°С, добавя се и свежа вода.

Женската хвърля хайвер на предварително избраното от нея място, като полага на стените му 10 - 40 хайверни зърна, с кафяво-зелен цвят. Тя се грижи за хайвера, а мъжкият го охранява. През този период трябва да им давате храна близо до мястото на хвърляне, защото те не се отделят много далеч от него.

Хайверът се инкубира 3 дена, на 6 -тия ден малките започват да плуват.


малки Julidochromis dickfeldi


Стартова храна - циклопс и артемия.

През първите седмици малките плуват под зоркия поглед на родителите си и в случай на опастност веднага се крият в укритие. Когато малко порастнат, най-добре е да ги преместите в отделен аквариум.

Продължителността на живота на Julidochromis dickfeldi е около 5 - 7 години.


Julidochromis dickfeldi  в аквариум

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru
tanganyika-breeding.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.12.2023 г