Julidochromis ornatus  (Boulenger, 1898)

Българско наименование:

Златен папагал. Юлидохромис орнатус.

Снимка на Julidochromis ornatus  (Boulenger, 1898)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в езерото Танганика.
Тялото е стройно, торпедовидно.
Устата е долна. "D" е дълъг. Рибите се придържат към средните и долни слоеве на водата, териториални са, в периода на образуване на двойки и територия самците са много агресивни един към друг. След образуване на двойки излишните риби да се отделят. Териториите с пещери и процепи между камъните трябва да бъдат отделени с растения или ограждения от камъни. Рибите може да се отглеждат в общ аквариум, в това число и с други цихлиди, сходни по размер, от езерото Танганика.
Вода: 24-27°С, dH 7-20°, рН 7,4-8,5.
Водата трябва да се сменя на неголеми порции 2-3 пъти в седмицата, така че за 1-1,5 да се смени 20-25% от водата, но не повече от 10% всеки път. Необходимо е да се обърне внимание на отделянето на отпадъците и остатъците от храна. Храна: жива, заместители.
Размножаване както в общ, така и в размножителен аквариум с дължина от 50 см с пещера, в който двойката хвърля хайвера (обикновено около 50 зърна).
Хвърлянето се стимулира с повишаване на температурата с 2-3°С и свежа вода. Рибите не закачат хайвера и потомството. Инкубационен период 2-3 денонощия, малките плуват след 4-8 денонощия и се държат в територията на родителите.
Стартова храна: науплии на циклопс и артемия.
Полова зрялост след 7-12 месеца.

Самеца с дължина до 8 см, самката често е по-малка. D XXI-XXIV/5, А VII-IX/4-6, ll 32-35. Основното оцветяване на тялото е блестящо златисто-жълто. По цялото тяло минават 3 надлъжни черно-кафяви ивици, при основата на "С" има черно петно. Плавниците са златисто-жълти до кафяви. Нечифтните плавници са с черно-червен кант и светло-синя ивица под него. Самката е по-пълна от самеца. Рибите са много агресивни, силната двойка може да убие слабите риби. Когато рибите се крият в едно място, то останалите се изваждат от аквариума. След поява на потомството, част от малките трябва да се оставят в аквариума, в противен случай между двойката може да възникне конфликт с фатален изход. Ако се смени 1/4 от обема на водата със свежа, то самеца не щади малките, намиращи се на негова територия.

 

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г