Hemichromis bimaculatus  (Gill, 1862)

Българско наименование:

Хромис красавец

Снимка на Hemichromis bimaculatus  (Gill, 1862)
Синоними:  Jewel Cichlid, Hemichromis cristatus (Loiselle, 1979), Hemichromis fugax (Payne & Trewavas, 1976), Hemichromis paynei (Loiselle, 1979)

Етимология: Hemichromis: от гръцки hemis - половин + chromis - риба, bimaculatus: bi- две, maculatus - на петна, отнася се за двете черни петна от двете страни на тялото

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Hemichromis bimaculatus e разпространен в Африка - от Гвинея до централна Либерия

Хабитат: Hemichromis bimaculatus  обитава малки потоци и канали в зони с висяща и плаваща растителност


река Kaduna, Нигерия - едно от естествените местообитания на Hemichromis bimaculatusHemichromis bimaculatus в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
15см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Hemichromis bimaculatus е необходим просторен аквариум ( 50 - 60 литра на двойка риби ) с множество места за криене. Може да използвате керамични саксийки, едри камъни, корени и гъсто засадени растения. Растенията трябва да са с мощна коренова система, твърди листа и засадени в саксийки или затиснати с камъни, в противен случай рибите ще ги изровят. За субстрат е най-добре да използвате ситен чакъл. Желателно е да има също и плаващи растения. Необходима е добра филтрация, а също седмична смяна на 1/3 от обема на водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 22-28°C, pH 6.0 - 8.0, твърдост 4-18 dH

Храна: Hemichromis bimaculatus ще яде всичко което му предложите, но ако го храните често с живи храни ще бъде в най-добрата си форма и оцветяване. Добре е също да му се дава и вегетарианска храна като зеленчуци или спирулина.

Поведение и съвместимост: Hemichromis bimaculatus е териториален вид и става изключително агресивен през периода на размножаване. Може да се гледа с големи тетри като Phenacogrammus interruptus, Synodontis, Loricariidae и в достатъчно големи аквариуми с африкански цихлиди като Steatocranus. Най-добре е да се отглеждат двойки, въпреки че просто ако закупите двойка, това най-често ще доведе до смъртта на по-слабата риба. Най-добре е да се купи група от 6 - 8 млади риби и те да образуват двойки по естествен път.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са малко по-едри от женските, гръбния и аналния им плавник е издължен.

Размножаване: Hemichromis bimaculatus достига полова зрялост на възраст от 6 месеца.

Необходим е развъден аквариум с обем 50 литра за двойка. Той трябва да е гъсто засаден с твърдолистни растения, да има силно осветление. На дъното сложете няколко плоски камъка, на които женската ще положи хайвера.

Параметри на водата: температура 26 - 28°C, рН 6 - 8.0, dH 4-18°.

Женската хвърля около 500 хайверни зърна, на порции, като оставя мъжкия да ги оплоди. Инкубационният период е 2 – 5 дена, като през това време женската се грижи за хайвера, а мъжкия го охранява. Двойката изкопава няколко ямки в субстрата. След като се излюпят малките, родителите ги пренасят в една от изкопаните ямки където те след около 24 часа започват свободно да плуват и да търсят храна.


мъжки и женска Hemichromis bimaculatus с малки

Стартова храна за малките
- микрочервеи, науплии на артемия.

Продължителността на живот на Hemichromis bimaculatus е 1 - 5 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.10.2023 г