Hemichromis lifalili  (Loiselle, 1979)

Българско наименование:

Червен хемихромис

Снимка на Hemichromis lifalili  (Loiselle, 1979)
Синоними: Blood-Red Jewel Cichlid

Етимология: Hemichromis: от гръцки hemis - половин + chromis - риба,lifalili: от местно име на местоположението, Демократична Република Конго

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Hemichromis lifalili е ендемичен вид за Демократична Република Конго

Хабитат: Hemichromis lifalili обитава неподвижни и бавноподвижни потоци и притоци. Въпреки че тези води са бавноподвижни, те са богати на кислород.


река Itimbiri - едно от естествените местообитания на Hemichromis lifalili

Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Hemichromis lifalili е агресивна и териториална риба, затова аквариумът трябва да бъде с достатъчно голям обем, за да има територии за всички. Може да го отглеждате и в общ аквариум с други риби с аналогични размери, но най-добре е да го отглеждате във видов аквариум с обем от 80 - 100 литра, в който може да гледате 5 - 6 риби.
Необходими са множество места за криене. Може да използвате керамични саксийки, едри камъни, корени и гъсто засадени растения. Растенията трябва да са с мощна коренова система, твърди листа и засадени в саксийки или затиснати с камъни, в противен случай рибите ще ги изровят. За субстрат е най-добре да използвате ситен чакъл. Желателно е да има също и плаващи растения. Необходима е добра филтрация, а също седмична смяна на 1/3 от обема на водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 22 - 26°C, pH 6.0 - 8.0, твърдост 4-15°H

Храна: Hemichromis lifalili приема всякакви храни, но ако го храните често с живи храни ще бъде в най-добрата си форма и оцветяване. Добре е също да му се дава и вегетарианска храна като зеленчуци или спирулина.

Поведение и съвместимост: Hemichromis lifalili е териториален вид и става изключително агресивен през периода на размножаване.Може да се гледа с големи тетри като Phenacogrammus interruptus, Synodontis, Loricariidae и в достатъчно големи аквариуми с африкански цихлиди като Steatocranus. Най-добре е да се купи група от 5 - 6 млади риби и те да образуват двойки по естествен път.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските и не са толкова закръглени.


мъжки и женска Hemichromis lifalili


Размножаване:
Hemichromis lifalili достига полова зрялост на възраст от 1 година.

Размножаването става по двойки, които е най-добре да бъдат формирани от група от млади риби. За стимулиране на размножаването се повишава плавно температурата на водата 26-28°С.

Необходим е развъден аквариум с обем 50 литра за двойка. Той трябва да е гъсто засаден с твърдолистни растения, да има силно осветление. На дъното сложете няколко плоски камъка, на които женската ще положи хайвера.

Параметри на водата: температура 26 - 28°C, рН 6 - 8.0, dH 4-18°.

Женската хвърля около 300 - 500 хайверни зърна, на порции, като оставя мъжкия да ги оплоди. Инкубационният период е 2 – 5 дена, като през това време женската се грижи за хайвера, а мъжкия го охранява. Двойката изкопава няколко ямки в субстрата. След като се излюпят малките, родителите ги пренасят в една от изкопаните ямки където те след около 24 часа започват свободно да плуват и да търсят храна.


Hemichromis lifalili  с хайвер

Стартова храна за малките
- микрочервеи, науплии на артемия.

Трябва внимателно да наблюдавате малките, защото често се стига до стълкновения между тях, които могат завършат със смърт. Агресивните малки трябва да се отделят.


Hemichromis lifalili  с малки


Продължителността на живота на Hemichromis lifalili е 5 - 10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.10.2023 г