Hasemania nana  (Lütken, 1875)

Българско наименование:

Медна рибка. Медна тетра. Хасемания.

Снимка на Hasemania nana  (Lütken, 1875)
Синоними: Silvertip tetra

Етимология: Hasemania: на името на John Haseman

Семейство: Characidae

Разпространение: Южна Америка - басейна на река São Francisco в Бразилия.

Хабитат: Hasemania nana предпочита потоци и притоци далеч от главните речни канали. Откривана е както в бели, така и в тъмни води.


река das Velhas - едно от естествените местообитания на Hasemania nana


Максимална стандартна дължина:
5cm

Размер на аквариума: Hasemania nana е активен вид, за малка група риби е достатъчен акквариум с обем от 80 литра.

Условия за отглеждане: Hasemania nana се адаптра към условията и ще живее в повечето типове аквариуми, но най-добре се чувства в силно залесен аквариум. Това е малко странно, защото растения не присъстват в естествения и хабитат. Ако предпочитате биотопен аквариум, тогава е нужен пясъчен субстрат, няколко корена и парчета дърво, както и сухи листа по дъното ( листата от дъб и бук са безопасни за аквариума, когато изсъхнат ). За предпочитане е не много силно осветление.

Параметри на водата: температура 22-28°C, pH 6.0-8.0, твърдост 5-20°H

Храна: Hasemania nana са всеядни, приемат сухи храни, както и замразени и живи хирономус, дафния, артемия.

Поведение и съвместимост: Hasemania nana е една от най-подходящите тетри за общ аквариум. Рибите са активни, цветни и миролюбиви. Добри съквартиранти са повечето живородки, данио, расбори, както и миролюбивите обитатели на дъното като Corydoras или дребни Loricariidae. Може да се отглежда и с повечето трихогастери и aпистограми. Не трябва да се гледа с едри риби, като скалариите, които ще гледат на тях като на храна. Препоръчва се отглеждането на група от 10 риби и повече.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по ярко оцветени и по-слаби от женските. Плавниците на мъжкия са кафяво-червени, на женската - жълтеникави

Размножаване: Размножаването на Hasemania nana не е трудно, но ще ви е необходим развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.


развъден аквариум с Hasemania nana

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Температурата в развъдния аквариум трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в общия, pH трябва да е по-малко или равно на 7.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.


мъжка и женска Hasemania nana в развъден аквариум

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.
Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


подрастващи Hasemania nanaHasemania nana в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г