Enneacanthus chaetodon   (Baird, 1855)

Българско наименование:

Дисковиден костур

Снимка на Enneacanthus chaetodon   (Baird, 1855)
Синоними: Blackbanded sunfish , Apomotis chaetodon (Baird, 1855), Bryttus chaetodon (Baird, 1855), Enneacanthus chaetodon subsp. elizabethae (Bailey, 1941), Mesogonistius chaetodon (Baird, 1855), Mesogonistus chaetodon (Baird, 1855), Pomotis chaetodon (Baird, 1855)

Етимология: Enneacanthus: ennea - девет + acanthus - трън, chaetodon: най-вероятно се отнася до морската риба Chaetodon

Семейство: Centrarchidae

Разпространение: Enneacanthus chaetodon са разпространени във Флорида и Джорджия в САЩ.

Хабитат: Enneacanthus chaetodon обитава средно големи и малки реки, потоци, езера, обрасли с водна растителност и субстрати от тиня и пясък.


типичен хабитат на Enneacanthus chaetodonEnneacanthus chaetodon в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с обем от 50 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Enneacanthus chaetodon е необходим аквариум с пясъчен субстрат, камъни, корени и множество аквариумни растения. Може да добавите ако желаете листа от бук, дъб, служещи за отделяне на танини, развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици.

Параметри на водата: температура 10°-22°C, по-високата температура трябва да е през лятото, по-ниската през зимата. pH 6.5 - 7.5, твърдост 10° - 20°dH

Храна: В аквариум Enneacanthus chaetodon приема замразени и живи храни като тубифекс, дафния, циклопс,  може да му давате и ситно нарязани земни червеи или в краен случай говеждо месо. Рибите са взискателни към чистотата на водата, затова остатъците от храна трябва веднага да се изваждат от аквариума.

Поведение и съвместимост: Enneacanthus chaetodon е миролюбива риба и без проблем може да се отглежда в общ аквариум с други риби. Рибите са пасажни и само през размножителният период се разделят на двойки, като търсят място в аквариума за гнездото си.

Сексуален диморфизъм: През размножителният период корема на женската е по-закръглен. Мъжките имат петна на хрилните капачета, при женските те липсват.


двойка Enneacanthus chaetodon


Размножаване:
Enneacanthus chaetodon достигат до полова зрялост на възраст от 6 месеца.

Веднага след като забележите, че в аквариума се е сформирала двойка, която стои отделно от другите - значи скоро ще хвърлят хайвер. Отделете двойката в отделен развъден аквариум с обем от 20 литра, с пясъчен субстрат и широколистни растения. Температурата на водата в него трябва да е 20-22°С.

След недълга аклиматизация мъжкият започва да прави гнездо. Той започва бързо да се върти на едно място над пясъчното дъно свободно от камъни и листа на растения по такъв начин, че издухва пясъка под него и по-този начин се образува малка яма с диаметър 5 см. Веднага след това женската хвърля в нея хайвера, а мъжкият го опложда. След края на хвърлянето на хайвера мъжкият гони женската и сам започва да се грижи за него, като маха с плавници и не му позволява да хване гъбички. Най-добре е в този момент да извадите женската.


мъжки и женска Enneacanthus chaetodon в гнездото


Инкубационнният период е 3-4 дена, новоизлюпените личинки стоят близо до гнездото по растенията. Постепенно те напускат растенията и изплуват на повърхността на водата. В този момент трябва да извадите мъжкия.


новоизлюпени Enneacanthus chaetodon

Стартова храна
- инфузории.

Продължителността на живота на Enneacanthus chaetodon е около 5 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Centrarchidae
Континент: Северна Америка
Биотоп: САЩ
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г