Ctenopoma weeksii  (Boulenger, 1896)

Българско наименование:

Ктенопома шоколадова

Снимка на Ctenopoma weeksii  (Boulenger, 1896)
Синоними: Mottled Bushfish

Етимология: Ctenopoma: от гръцки kteis, ktenos = гребен + poma, -atos = капак

Семейство: Anabantidae

Разпространение: разпространена е в Република Конго и Демократична Република Конго

Хабитат: Ctenopoma weeksii обитава основно слабоподвижни или стоящи води, бедни на кислород - басейни, езера, лагуни и блата, предпочита места обрасли с водна растителност, предлагаща укрития и защита от хищници


типичен хабитат на Ctenopoma weeksii


Максимална стандартна дължина:
10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 75 x 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Ctenopoma weeksii е активна в тъмната част на денонощието и предпочита слаба светлина. Използвайте съвсем слаба светлина или сложете достатъчно плаващи растения в аквариума. Осигурете достатъчно места за криене с корени, камъни и гъста растителност. Особено ефектен е тъмен субстрат с африкански растения като Anubias и Bolbitis прикрепени към корени. Задължителен е плътен капак, защото рибите обичат да скачат.

Параметри на водата: температура 24 – 28°C, pH 6.0 – 7.0, твърдост 5 – 15°H

Храна: Ctenopoma weeksii е хищник по природа, но в аквариум не е нужно да я храните с живи рибки. Яде скариди, миди, земни червеи и подобни. Не обича да яде сухи храни, някои екземпляри отказват изобщо да ядат суха храна.

Поведение и съвместимост: Ctenopoma weeksii ще изяде дребните риби. Подходящи съквартиранти са пасаж от Phenacogrammus interruptus, Alestopetersius caudalis, различни видове Barbus, както и сомове като Synodontis flavitaeniatus или Synodontis schoutedini. Може да се отглежда и група от Ctenopoma weeksii, но всички риби трябва да се пуснат в аквариума заедно, иначе ще има истински битки за територия.

Сексуален диморфизъм:  При мъжкия аналния и гръбния плавник е изтеглен и заострен, самката е по-светла и с по-заоблен корем.

Размножаване:  Има много малко случаи на размножаване на Ctenopoma weeksii в аквариум. Най-добре е да вземете група от риби и да ги оставите да се размножават естествено. Аквариумът за размножаване трябва да е достъчно голям и да има достатъчно плаващи растения. Женската хвърля хайвера, а мъжкия го опложда.  След това той изплува на повърхността на водата, сред плаващите растения. Възрастните риби не се грижат за хайвера и затова е най-добре той да се премести в отделен инкубатор. Яйцата се излюпват след 48 часа, като почват да плуват доста бързо след това. Необходимо е да се осигури инфузория за първите дни, след което вече малките приемат и новоизлюпена артемия.


Ctenopoma weeksii  в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Anabantidae
Континент: Африка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.12.2023 г