Alestopetersius caudalis  (Boulenger, 1899)

Българско наименование:

Златно Конго

Снимка на Alestopetersius caudalis  (Boulenger, 1899)
Синоними: Petersius caudalis Boulenger, 1899; Phenacogrammus caudalis (Boulenger 1899); Hemigrammopetersius caudalis (Boulenger, 1899); Petersius brumpti Pellegrin, 1906; Petersius xenurus Boulenger, 1920; Micralestes grandi Fowler, 1936, Yellow-tailed Congo Tetra

Етимология: Alestopetersius: от гръцки a = без + lestes = крадец, caudalis: от латинското cauda - опашка

Семейство: Alestidae

Разпространение: Африка - в басейна на река Kонго в Демократична Република Конго, както и в езерото Tumba, оттичащите се потоци от Ruki, Ubangi, Uele

Хабитат: Не е известно много за натуралният хабитат на Alestopetersius caudalis. В езерото Tumba и околните водоеми живее заедно с Micralestes acutidens, Micralestes congoensis, Micralestes humilis, Bathyaethiops caudomaculatus, Phenacogrammus deheyni, Phenacogrammus altus, Alestopetersius hilgendorfi, Alestopetersius leopoldianus, Alestopetersius cf. tumbensis и Tricuspidalestes caeruleus.


Типичен хабитат на Alestopetersius caudalis


Максимална стандартна дължина:
50 – 60мм.

Размер на аквариума: аквариум с основа поне 120 х 30 см, 150литра

Условия за отглеждане: Alestopetersius caudalis се чувства добре в гъстозалесен аквариум, но най-добре е да се пресъздадат условията на течащ поток или река с различни по размер камъни, пясък, фин чакъл. Допълнително може да се сложат корени, като се остави и достатъчно място за плуване.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: Alestopetersius caudalis се храни в природата с дребни насекоми, безгръбначни, паднали плодове. В аквариум е най-добре да се храни с жива и замразена храна като хирономус, Daphnia, Artemia, както и с качествени сухи храни, в които има и растителни добавки.

Поведение и съвместимост:  Alestopetersius caudalis са малко капризни, но най-често миролюбиви, което ги прави подходящи за добре разработен, голям общ аквариум. Най-добри съквартиранти са подобни на тях риби от семейството, но също могат да се гледат с много цихлиди, сомове и боции. Купете поне 8-10 броя, както мъжки, така и женски. Мъжките си съперничат за женските и показват най-доброто си оцветяване. Понякога в битките участват няколко мъжки едновременно. Ако няма достатъчно пространство могат и да се наранят един друг.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-ярко оцветени и по-едри от женските. Те също така развиват по-дълги гръбни, анални и опашни перки.


Мъжки Alestopetersius caudalis


Женска Alestopetersius caudalis


Размножаване:
При благоприятни условия понякога се размножават в аквариумни условия. Рибите не се грижат за потомството, склонни са да си изяждат хайвера. При размножаване полагат хайвера сред гъстата растителност. За да могат да оцелеят, зърната се преместват в инкубатор със сходни параметри на водата. Инкубаторът се оборудва с прост ерлиф филтър с гъба, нагревател и осветление. При желание може да се сложат няколко непретенциозни растения, мъхове, папрати или техните изкуствени аналози. След като се излюпят, малките могат да се хранят само с микроскопична храна като инфузории, но в рамките на 7 дена приемат и по-едра храна - новоизлюпена артемия или прахообразна храна.

Източници:
www.aqvium.ru

Характеристики


Семейство: Alestidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г