Chromidotilapia kingsleyae (Boulenger, 1898)

Българско наименование:

Хромидотилапия Кингсли

Снимка на Chromidotilapia kingsleyae (Boulenger, 1898)
Синоними:  Pelmatochromis kingsleyae (Boulenger, 1898)

Етимология: Chromidotilapia: от гръцки chromis = риба, + местен африкански език thiape = риба, kingsleyae: на името на Mary Henrietta Kingsley (1862-1900)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Chromidotilapia kingsleyae е разпространена в Африка, във водоемите на Габон, Конго, Ангола, Камерун и Нигерия.

Хабитат: Chromidotilapia kingsleyae обитава най-вече низините, включително крайбрежните заливи, савани и залесени райони, където очевидно предпочита по-спокойни местообитания с потопени корени на дървета и паднали клони.


река Nyanga - едно от естествените местообитания на Chromidotilapia kingsleyae


Максимална стандартна дължина:
13см, в аквариум обикновено 10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 30см, 100 литра за една двойка риби

Условия за отглеждане: За отглеждането на Chromidotilapia guntheri е необходим мек, пясъчен субстрат, в който рибите да могат да ровят, без да се наранят. Останалото е въпрос на лични предпочитания, може да добавите корени, парчета дърво, плоски камъни. Препоръчително е умерено осветление.

Качеството на водата е от изключително значение, не трябва да пускате рибите в нов, неустановен аквариум. Необходима е добра филтрация и седмична смяна на 30 - 50% от водата в аквариума.
Ако исктате да имате и аквариумни растения, те трябва да са с мощна коренова система като Echinodorus и Anubias, в противен случай рибите ще ги изровят. Можете да защитите корените, като сложите върху тях плоски камъни.

Параметри на водата: температура 24 – 26 °C, pH 6.5 – 7.5, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: В природата Chromidotilapia kingsleyae се храни с малки безгръбначни, водорасли, органичен дентрит, яйца на скариди. Те често правят както и някои други южноамерикански родове цихлиди като Geophagus и Satanoperca, пресявайки част от субстрата в устата си, като ненужното връщат обратно през хрилете и устата си.

В аквариум те не са трудни за хранене, при условие че диетата е сравнително бедна на протеини. Може да им давате потъващи готови храни, съдържащи висок дял от растителни вещества като спирулина или подобни, от време на време може да им давате и замразени и живи храни като хирoномус, дафния, циклопс, артемия.

Поведение и съвместимост: Chromidotilapia kingsleyae може да се отглежда и заедно с други риби, при условие че са правилно проучени и подбрани. Добър избор са мирните Characidae и Cyprinidae.

Aко искате да ги размножаване, най-добре е да отглеждате рибите във видов аквариум, където те да формират двойки и да пазят териториите си.

Сексуален диморфизъм: Женската е по дребна от мъжкия, първият лъч на гръдната перка при мъжките е по-удължен, отколкото при женските. Когато са в размножетелен период, те имат червеникаворозов корем и белезникавата лента в горната част на гръбната перка става по-ярка.


мъжки Chromidotilapia kingsleyaeженска Chromidotilapia kingsleyae


Размножаване:
Chromidotilapia kingsleyae достига полова зрялост на възраст от 6 - 10 месеца.
Хвърлянето на хайвера става с аквариума в който живеят постоянно. За стимулиране се повижава температурата до 27°С и се сменя ежедневно 1/5 от водата със свежа.

Женската хвърля 50 - 500 хайверни зърна на предварително почистена от водорасли и боклуци повърхност - голям плосък камък или на страничните стъкла на аквариума. Веднага след оплождането на хайвера тя го взима в устата си. И двамата родители инкубират хайвера, редувайки се. Ака хайвера е малко, най-добре е женската да се отдели в друг аквариум, защото в противен случай родителите се карат кой да инкубира хайвера, а също така когато хайвера е малко женската често го изяжда.


Chromidotilapia kingsleyae с хайвер


Инкубацията продължава около 10 - 14 дена Малките се раждат доста едри и обикновено няма проблем с захранването им с циклопс или науплии на артемия.

Продължителността на живота на Chromidotilapia kingsleyae е около 10 години.

Източници:
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.10.2023 г