Chromidotilapia guntheri  (Sauvage, 1882)

Българско наименование:

Хромидотилапия Гюнтер

Снимка на Chromidotilapia guntheri  (Sauvage, 1882)
Синоними: Chromidotilapia bosumtwensis (Paulo, 1979), Chromidotilapia guentheri (Sauvage, 1882), Chromidotilapia guentheri subsp. guentheri (Sauvage, 1882), Chromidotilapia guentheri subsp. loennbergi (Trewavas, 1962), Chromidotilapia guntheri subsp. guntheri (Sauvage, 1882), Chromidotilapia guntheri subsp. loennbergi (Trewavas, 1962), Chromidotilapia guntheri subsp. loennbergii (Trewavas, 1962), Chromidotilapia loennbergi (Trewavas, 1962), Hemichromis guentheri (Sauvage, 1882), Hemichromis guntheri (Sauvage, 1882), Hemichromis tersquamatus (Günther, 1899), Hemichromis voltae (Steindachner, 1887), Pelmatochromis belladorsalis (Innes, 1935), Pelmatochromis boulengeri (Lönnberg, 1903), Pelmatochromis guentheri (Sauvage, 1882), Pelmatochromis loennbergi (Trewavas, 1962), Pelmatochromis pellegrini (Boulenger, 1903)

Етимология: Chromidotilapia: от гръцки chromis = риба, + местен африкански език thiape = риба, guntheri - на името на Albert Günther (1830-1914)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Chromidotilapia guntheri е разпространена в крайбрежните речни дренажи на западна Африка от река Saint John в Либерия до река Cross в Нигерия и Камерун. Откривани са също във водоемите на Бенин, Буркина Фасо, Екваториална Гвинея, Гана, Либерия, Нигер и Того.

Хабитат: Chromidotilapia guntheri обитава най-вече низините, включително крайбрежните заливи, савани и залесени райони, където очевидно предпочита по-спокойни местообитания с потопени корени на дървета и паднали клони.


Езерото Volta - едно от естествените местообитания на Chromidotilapia guntheriChromidotilapia guntheri  в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
15см, в аквариум 10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 30см, 100 литра за една двойка риби

Условия за отглеждане: За отглеждането на Chromidotilapia guntheri е необходим мек, пясъчен субстрат, в който рибите да могат да ровят, без да се наранят. Останалото е въпрос на лични предпочитания, може да добавите корени, парчета дърво, плоски камъни. Препоръчително е умерено осветление.

Качеството на водата е от изключително значение, не трябва да пускате рибите в нов, неустановен аквариум. Необходима е добра филтрация и седмична смяна на 30 - 50% от водата в аквариума.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: В природата Chromidotilapia guntheri се храни с малки безгръбначни, водорасли, органичен дентрит, яйца на скариди. Те често правят както и други южноамерикански родове цихлиди като Geophagus и Satanoperca, пресявайки част от субстрата в устата си, като ненужното връщат обратно през хрилете и устата си.

В аквариум те не са трудни за хранене, при условие че диетата е сравнително бедна на протеини. Може да им давате потъващи готови храни, съдържащи висок дял от растителни вещества като спирулина или подобни, от време на време може да им давате и замразени и живи храни като хирoномус, дафния, циклопс, артемия.

Поведение и съвместимост: Chromidotilapia guntheri може да се отглежда и заедно с други риби, при условие че са правилно проучени и подбрани. Добър избор са мирните Characidae и Cyprinidae.

Aко искате да ги размножаване, най-добре е да отглеждате рибите във видов аквариум, където те да формират двойки и да пазят териториите си.

Сексуален диморфизъм: Женските са по-дребни, първият лъч на гръдната перка при мъжките е по-удължен, отколкото при женските. Когато са в размножетелен период, те имат червеникаворозов корем и белезникавата лента в горната част на гръбната перка става по-ярка.


Мъжки и женска Chromidotilapia guntheri

Размножаване:
Chromidotilapia guntheri достига полова зрялост на възраст от 6 - 10 месеца.
Хвърлянето на хайвера става с аквариума в който живеят постоянно. За стимулиране се повижава температурата до 27°С и се сменя ежедневно 1/5 от водата със свежа.

Женската хвърля хайвера на предварително почистена от водорасли и боклуци повърхност - голям плосък камък или на страничните стъкла на аквариума. Веднага след оплождането на хайвера тя го взима в устата си. Обикновено само женската инкубира хайвера, но има случаи в които помага и мъжкия, за да може тя да се храни.


Мъжки и женска Chromidotilapia guntheri полагащи хайвер


Инкубацията продължава около 10 - 14 дена Малките се раждат доста едри и обикновено няма проблем с захранването им с циклопс или науплии на артемия.


Chromidotilapia guntheri с малки


Продължителността на живота на Chromidotilapia guntheri е около 10 години.

Източници:
seriouslyfish
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.07.2024 г