Aplocheilus lineatus  (Valenciennes, 1846)

Българско наименование:

Аплохейлус линеатус

Снимка на Aplocheilus lineatus  (Valenciennes, 1846)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в Индия, Шри Ланка, Тайланд и Индонезия. Обитава ручеите, плитките водоеми в дъждовните гори, оризовите полета и блатата. Тялото е с щуковидна форма, изтеглено на дължина, сплескано отгоре. Устата е горна. При самката в основата на гръбния плавник има тъмно петно. Рибите се държат между растенията на повърхността на водата, като ловят летящите и кацащите на водната повърхност насекоми, а също и скачайки от водата.
Аквариума трябва да е добре покрит отгоре, тъй като рибите ще намерят достатъчна за тях пролука и могат да изкочат.
Необходими са плаващи растения, а също и места обрасли с дребнолистни растения, стигащи почти до повърхността на водата.
Вода: 22-26°С, dH 4-15°, рН 6-7,5, рибите не обичат силно движение на водата. Храна: жива, заместители.
Развъдния аквариум трябва да е от 20 л с ниво на водата 10-15 см с плаващи и дребнолистни растения. Вода:24-28°С, dH 4-8°, рН 6-7, не е небходима свежа вода. Поставя се двойка или 1 самец и 2-3 самки. Хвърлянето на хайвера е сред растенията или на повърхността на водата. Всеки ден в продължение на 1-3 седмици самката хвърля върху растенията няколко зърна, които се пренасят в инкубатор, тъй като рибите изяждат малките си. Инкубационен период 10-15 денонощия. Малките бързо проплуват и се хранят с дребни инфузории. Хвърляне на хайвер може да стане и в общия аквариум - тогава сред плаващите растения може да се открие хайвера.

Разпространени са в източното крайбрежие на Индия и Шри Ланка. Обитават, преди всичко, малки, добре осветени от слънцето водоеми. Дължина до 10 см. D 7-9, А 15-17, ll 32-34. Самеца е от зелен до маслено-кафяв, понякога наситено червен. Отстрани има редове блестящи златисто-зелени, а на гърдите червени, точки. 6-8 тесни напречни ивици пресичат хълбока и опашката. Дъговата обвивка на окото е изумрудено-зелена. Плавниците са жълти до зелени. "С" в предната си половина е червен. "D" и "А" са с червена ивица и блестящи оранжево до червени точки и ивици. Самката е по-малка и по-тъмна от самеца, ивиците са по-широки и повече на брой. В общ аквариум може да се отглеждат само с риби с такъв и по-голям размер. Самците се бият помежду си, затова се отглеждат 1 самец с няколко самки. Има информация за отглеждане и развъждане във вода dH 20°. Малките са едри, може веднага да се хранят с дребен циклопс. Полова зрелост на 8 месеца.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г