Aplocheilus blockii  (Arnold, 1911)

Българско наименование:

Мадраски Аплохейлус

Снимка на Aplocheilus blockii  (Arnold, 1911)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в Индия, Шри Ланка, Тайланд и Индонезия. Обитава ручеите, плитките водоеми в дъждовните гори, оризовите полета и блатата. Тялото е с щуковидна форма, изтеглено на дължина, сплескано отгоре. Устата е горна. При самката в основата на гръбния плавник има тъмно петно. Рибите се държат между растенията на повърхността на водата, като ловят летящите и кацащите на водната повърхност насекоми, а също и скачайки от водата.
Аквариума трябва да е добре покрит отгоре, тъй като рибите ще намерят достатъчна за тях пролука и могат да изкочат.
Необходими са плаващи растения, а също и места обрасли с дребнолистни растения, стигащи почти до повърхността на водата.
Вода: 22-26°С, dH 4-15°, рН 6-7,5, рибите не обичат силно движение на водата. Храна: жива, заместители.
Развъдния аквариум трябва да е от 20 л с ниво на водата 10-15 см с плаващи и дребнолистни растения. Вода:24-28°С, dH 4-8°, рН 6-7, не е небходима свежа вода. Поставя се двойка или 1 самец и 2-3 самки. Хвърлянето на хайвера е сред растенията или на повърхността на водата. Всеки ден в продължение на 1-3 седмици самката хвърля върху растенията няколко зърна, които се пренасят в инкубатор, тъй като рибите изяждат малките си. Инкубационен период 10-15 денонощия. Малките бързо проплуват и се хранят с дребни инфузории. Хвърляне на хайвер може да стане и в общия аквариум - тогава сред плаващите растения може да се открие хайвера.

Обитава южната част на Индия и Шри Ланка. Дължина до 5 см. D 6-9, А 14-16, ll 24-30. Самеца е жълто- до маслено-зелен, корема е зелено-син. На люспите има блестящи и месингово-жълти, а при някои популации червени, точки. Очите са златисти. "D" и "А" са заострени. "D" е мощен с яйцевидна форма. Нечифтните плавници са с лимонено-жълт цвят с пет нишки и щрихи с червен до кафяв цвят. "Р" е безцветен, "У" е оранжев. Самката е невзрачна. По тялото и минава тъмна надлъжна ивица и няколко напречни, особено добре видими на опашката. Рибите са мирни, може да се отглеждат в общ аквариум, където се придържат в горните слоеве на водата. При групово отглеждане самците трябва да са по-малко от самките.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г