Andinoacara rivulatus (Günther, 1860)

Българско наименование:

Андиноакара ривулатос

Снимка на Andinoacara rivulatus (Günther, 1860)
Синоними: Green terror, Gold Saum

Етимология: rivulatus = с малки потоци - латински, отнася се за сините ивици по тялото

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Южна Америка - от река Esmeraldas в Еквадор до река Tumbes в Перу.

Хабитат: Обитава крайбрежните води, включително потоци и реки.


Типичен хабитат на Andinoacara rivulatus


Максимална стандартна дължина:
220 – 300мм

Размер на аквариума: аквариум с основа поне 150 x 45cm, 300литра.

Условия за отглеждане: За отглеждане на Andinoacara rivulatus е необходим аквариум с мек, пясъчен субстрат, с множество разклонени корени, както и с няколко големи плоски камъка, които могат да послужат за полагане на хайвер. Ако има и други риби в аквариума, аранжирайте го така, че да има възможно повече скривалища в него, което ще спомогне за намаляване на агресията. Плаващите растения ще осигурят сенчести зони, но засаждане на растения не е възможно, тъй като рибите усилено ровят субстрата. Видове които могат да бъдат привързани към корени като Anubias или Явански мъх имат по-големи шансове за оцеляване.  Andinoacara pulcher е чувствителна към качеството на водата, затова е необходима добра биологична филтрация и редовна подръжка на аквариума.

Параметри на водата: температура 20-25°C, pH 6.5-8.0, твърдост 5-25°H

Храна: Andinoacara rivulatus са всеядни. Хранете ги с качествени сухи храни за цихлиди, като допълнително им давате жива и замразена храна като земни червеи, скариди, миди. Зеленчуковата храна включва грах и спанак. Високопротеинови храни като биволско сърце и други червени меса не са подходящи, защото затрудняват храносмилателната система на рибите.

Поведение и съвместимост:  Най-добре е да се отглежда единичен екземпляр или двойка, освен ако нямате огромен аквариум, защото Andinoacara rivulatus са агресивен, териториален вид. В големи аквариуми, с обем повече от 650 литра може да се отглеждат и други издръжливи цихлиди, големи Loricariids и други големи сомове. Активни видове като Balantiocheilos melanopterus, Barbonymus schwanenfeldii и Metynnis argenteus също могат да се отглеждат с Andinoacara rivulatus.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са значително по-едри от женските. Те също така развиват голяма издатина на главата по време на размножаване, както и имат по-дълги гръбна и анална перки. Издатината на главата в природата е само по време на размножаване, но в аквариум може и да е постоянна.


Мъжка и женска Andinoacara rivulatus


Размножаване: Сформирането на подходяща двойка е трудно, тъй като мъжките просто убиват женските, ако те просто се пуснат в аквариума. Някои акваристи имат успех като поставят прозрачна преграда в средата на аквариума, като по този начин дават време на рибите да се опознаят и след известен период от време я махат.

Много по-препоръчително е да се купят поне 6 млади риби, като се оставят да пораснат и образуват двойки по естествен път. След като се образува двойка, най-мъдро е да се извадят другите риби, освен ако аквариума е много голям. Аквариума трябва да е с мека, кисела вода с pH 6.5-7.0 и температура 22 – 28 °C. Най-добре е да се използва аератор с гъба, тъй като малките могат да бъдат засмукани от външния филтър. Необходимо е да има също множество плоски камъни, както и широколистни растения като Echinodorus, които ще осигурят повърхност за хвърляне на хайвера.

Хранете рибите добре с живи и замразени храни, за да бъдат в добра форма. Двойката си избира място за хвърляне, което щателно почиства. Това може да е плосък камък, листо на растение или яма изкопана в субстрата. Женската полага ред хайверни зърна, отдръпва се встрани и чака мъжкия да ги оплоди. Оплождат се до 400 яйца. Излюпването става за 48-72 часа и през този период мъжкия защитава територията, докато женската се грижи за хайвера. Понякога се сменят ролите. Малките проплуват след още 72 часа и могат да бъдат захранени с микрочервеи или новоизлюпена артемия. Двоката се грижи за потомството около 2 седмици, след което може да се размножат отново.


Andinoacara rivulatus в аквариум


Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 23.05.2024 г