Pangio kuhlii  (Valenciennes, 1846)

Българско наименование:

Кули

Снимка на Pangio kuhlii  (Valenciennes, 1846)

Семейство Cobitidae.
Обитават п-ов Индокитай и островите на юго-източна Азия. Преди всичко се среща в бавно течащи води с мек грунд.
Тяло червеюподобно, слабо сплескано в областта на опашката, странична линия няма. Главата е малка, очите са защитени с тънка, прозрачна кожена ципа. Под всяко око има раздвоен на края си шип. Устата е долна, с 3 двойки мустаци. Плавниците са малки.
На светлия основен фон на тялото минават черно-кафяви напречни ивици, броя и плътността на които варира при всеки вид, което силно затруднява разпознаването. Самката има малко по-плътен корем, в който може да се видят прозрачни, зеленикави хайверни зърна. Рибите са мирни обитатели на дъното, стават активни с настъпването на вечерта. Обичат чиста, прозрачна вода, укрития от светлината и мек грунд (ситен пясък), в който охотно се заравят. Хранят се с малки, живеещи в грунда организми, а също и с отпадъци (органични и растителни).
Могат да се отглеждат в общ аквариум. Грунд - речен пясък без остри частици, на места може да се сложи слой торф. За укрития използват растенията, корени, камъни.
Вода: 22-30°С, dH 5-20°, рН 6,5-7,2.
Храна: 80% жива, падаща на дъното (хирономус, тубифекс и т.н.), 20% растителна.
Развъждането без инжектиране е рядко. Хвърлят хайвера си на повърхността на водата. Хайвера е със светло-зелен цвят, леплив, пада към дъното и се прикрепва към растенията. Рибите изяждат хайвера си, затова на дъното се слага сепараторна мрежа, а рибите след хвърляне на хайвера се отделят. Инкубационен период 24 часа. Малките проплуват след 4 дена и започват да се хранят - инфузории, ситно нарязат тубифекс. Полова зрялост достигат на възраст над 1 година. Обитават п-ов Малака, о-в Калимантан, Суматра и Ява.
Самката е с дължина до 12 см, самеца - до 10 см. D 2/6-8, А 1-2/5-7.
Тялото е жълто-оранжево до червено с 15-20 широки черно-кафяви надлъжни ивици, които обхващат цялото тяло само при главата, но не достигат до долните части. Долната част на тялото е по-светла.

Съобщава се за хвърляне на хайвер на двойка в общ аквариум. Вода: dH 15°, рН 7.
Растения: криптокорина, водно зеле. При почистване на отпадаците са открити две малки. За стимулация на хвърлянето на хайвера се използва инжектиране с хориогонин(100 ед. на 1 риба). Вода: 27-28°С, dH 5-6°, рН 6,5.

Синоними: Acanthophthalmus kuhlii и Cobitis kuhlii

Характеристики


Семейство: Cobitidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г