Acanthodoras cataphractus (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Шоколадов Акантодорас

Снимка на Acanthodoras cataphractus (Linnaeus, 1758)
Синоними:  Spiny catfish

Етимология: Acanthodoras: от гръцкото akantha = трън + doras = кожа

Семейство: Doradidae

Разпространение: Acanthodoras cataphractus са широкоразпространени в северната част на басейна на Амазонка в Боливия, Бразилия, Перу, Колумбия Гвиана, Суринам, и Френска Гвиана.

Хабитат:  Acanthodoras cataphractus обитава бавнотечащи и спокойни води включващи блата и мангрови зони, където намира убежища сред корените на мангровите дървета или подводната растителност. Често живее заедно с други преставители на семейство Doradidae като Platydoras armatulus, Agamyxis pectinifrons и Platydoras hancockii.

Максимална стандартна дължина:  115мм

Размер на аквариума: препоръчва се аквариум с основа от поне 120cm x 30cm, 100 литра

Условия за отглеждане:  Acanthodoras cataphractus е най-добре да се отглежда в затъмнен аквариум, с мек, пясъчен субстрат и голямо количество растения, корени или изкуствени пещери. Силната светлина не се препоръчва, тъй като това е вид активен през нощта. Субстрата трябва да е поне 4-5см, защото обичат да ровят в него търсейки храна.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH: 6.0 – 7.5, твърдост 72 – 447 ppm

Храна: Acanthodoras cataphractus е всеяден вид и приема всякакви готови и замразени храни. Необходима е разнообразна качествена храна като потъващи таблетки, замразен хирономус, тунифекс, ларви на комар. От време на време може да му се дават накълцани земни червеи за допълнителен протеин.

Поведение и съвместимост:  Acanthodoras cataphractus не са агресивни, но големите възрастни екземпляри могат да изяждат много малки риби. Подходящи са за отглеждане в средно големи и големи аквариуми заедно с други видове от Амазонка като миролюбиви харацини, цихлиди или други видове сомове. Най-добре е да се вземат поне 4 риби, които могат да живеят заедно с подобни на тях като Platydoras armatulus, Agamyxis pectinifrons и Platydoras hancockii.

Не трябва да се отглежда с едри цихлиди и златни риби!

Тези сомове издават звуци подобни на квакане. По този начин си търсят партньор, а също така предупреждават за опастност.
Продължителност на живота 10г.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени.

Женски (ляво) и мъжки Acanthodoras cataphractus

Размножаване:  Acanthodoras cataphractus достига полова зрялост на 1.5-2 години. За размножаване е необходим аквариум с приглушено осветление, дължина 60см и различни укрития. На дъното се слага сепараторна мрежа, върху нея синтетични влакна. Водата трябва да е стара с добавяне на свежа.
Параметри: твърдост до 10°, рН 5.8 — 7.0, температура 26 — 28°С.

Женската хвърля до 1000 твърди хайверени зърна, които прилепват към субстрата. По време на размножаването се отделят обилно полови продукти и затова водата трябва частично да се сменя, като се добавя до 5 мг/л метиленово синьо и 2 г/л готварска сол. Инкубационният период е 24-48 часа. Малките проплуват и започват да се хранят след 4-5 дена. Стартова храна за малките - циклопс.


Acanthodoras cataphractus в аквариум

Източници:
www.planetcatfish.com
http://aquadomik.ru/acanthodoras-cataphractus/

Характеристики


Семейство: Doradidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 16.06.2024 г