Lagenandra ovata (Thwaites, 1864)

Българско наименование:

Снимка на Lagenandra ovata (Thwaites, 1864)
Семейство: Araceae

Разпространение: Шри-Ланка

Изисквания за CO2: не е необходимо

Светлина: средна

Температура: 24-28 °C

Твърдост на водата: средно твърда

pH: 6.5-7.5

Височина: 25-40+ см

Разположение в аквариума: среден, заден план план

Скорост на растеж: бавна

Изисквания: с определени изисквания

Трудност: трудно

Тип растение: ризомно

Описание: Lagenandra ovata e разпространена в Шри-Ланка. Интересно растение с удължени овални ярко-зелени листа, стоящи на пълзящо коренище. Може да се отглежда в аквариум и палудариум. Под-водата расте много бавно и достига височина 40, рядко 50см. Расте равномерно през цялата година.

Цвят на Lagenandra ovata

Lagenandra ovata изисква топъл аквариум с температура на водата 24 - 28 °С. Понижаването на температурата под 22 °С се понася лошо от растението. За предпочитане е вода със средна твърдост и pH 7. В мека кисела вода може да изхвърли всичките си листа. Това изтощава растението и води до гибел. Необходима е регулярна смяна на 1/5 - 1/4 от водата, тя трябва да е чиста, без мътилка, защото покритите с налепи листа бързо загиват.

Осветлението трябва да умерено, трябва да се пази от естествена светлина. Прекалено силното осветление води до появата на водорасли по листата, което е пагубно за растението. Субстрата трябва да е хранителен, желателно е добавяне на топчета глина. Растението се храни основно от мощната си коренова система, затова добавяне на добавки във водата не е необходимо.


Lagenandra ovata в едно от естествените и местообитания

Lagenandra ovata се размножава чрез дъщерни растения. На мощното коренище се образуват издънки, което се отделят след като имат поне 3 - 4 листенца и самостоятелна коренова система.

Lagenandra ovata е по-подходяща за палудариум отколкото за аквариум. Във влажна атмосфера тя расте значително по-бързо, достигайки височина от почти метър. Грунда трябва да е хранителен, температурата на въздуха 26 - 30 °С. Светлината трябва да е силна, най-добре разсеяна слънчева светлина.

Приложение в аквариума: Lagenandra ovata се засажда в среден или заден план в големи аквариуми.

Характеристики


Семейство: Araceae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Разположение: Среден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г