Nymphoydes sp. Taiwan

Българско наименование:

Снимка на Nymphoydes sp. Taiwan

превод и собствен опит: Bobby_Bobby

Семейство: Menyanthaceae

Етимология: Nymphoides: родово име Nymphaea и eidos (Gr.) = навик; Taiwan: от Тайван

Разпространение:  Азия

Изисквания за CO2: препоръчително

Светлина: слаба - умерена

Температура: 20-28 °C

Твърдост на водата: мека-твърда

pH: 6.0-7.5

Височина: 15-25 см

Ширина: 10-15 см

Разположение в аквариума: среден, заден план

Скорост на рaстеж:
бърза

Изисквания: средни

Трудност: ниска

Тип растение:
грудка


Описание

Видовете Nymphoides растат в Азия и Африка, като тази разновидност произхожда от южен Тайван. Достига височина от 15-25 см и може да достигне до 10-15 см. в диаметър. Характеризира се с множество подводни листа, интензивен светло-зелен до почти прозрачен цвят на листата. Расте бързо и е необходимо листата да бъдат прореждани (премахват се старите, наранените и достигнатлите до повърхността листа).Отглеждането му не е трудно при различни условия, но за оптимално развитие е необходимо добавяне на голямо количество хранителни вещества. Новите растения израстват от ”чинийките” на старите листа.
Личните ми наблюдения при отглеждането на Nimphoydes sp.’’Taiwan’’ сочат, че веднъж захванало се, растението е сравнително лесно за отглеждане. Формира здрава коренова система, дори в абсолютно инертен и плитък грунд.

След като трайно се адаптира, в случай че изведнъж загуби голяма част от листната си маса (отстранили сте много от големите листа, изядено е от риби или скариди или просто за дълго време е било засенчено от други растения) съм забелязвал следното - за кратък период (3-5 дни) от основата на растението до повърхноста се ”изстрелват’’множество  дълги, но много малки по размер листа. След като растението по този начин започне да набавя отново необходимите му хранителни вещества отново започва да се развива нормално. Когато се отсраняват листа, най-здравите от тях може да се отрежат (2-3мм стеблото под самото листо). Оставено да плува в аквариума, а може дори и в чаша с вода, от срязаното място израстват коренчета, а скоро и нови малки листа. По този начин след 2-3 седмици имате ново растение, което може да засадите.


ВАЖНО!!!  Въпреки че Caridina Mutidentata(Аманова скарида)  е един от най-предпочитаните ’’чистачи’’ в растителните аквариуми, поради нежните листа на растението тя може да нанесе големи щети на Nimphoydes  sp ’’Taiwan’’. Отделни индивиди просто не слизат от сътвотното листо, докато не бъде изядено изцялото.

Приложение в Акваскейпа

Nimphoydes sp.’’Taiwan’  е подходящo за среден - заден план в аквариума, засадено самостоятелно или в компактна група, където придава доста ефектен акцент върху цялостната визия на аквариума

Аквариум с Nimphoydes sp.’’Taiwan’

Характеристики


Семейство: Menyanthaceae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Среден, заден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 15.07.2014 г; промененo на 21.07.2024 г