Hydrocotyle leucocephala (Cham. & Schltdl., 1826)

Българско наименование:

Паричка

Снимка на Hydrocotyle leucocephala (Cham. & Schltdl., 1826)

снимка: evgeni200

Семейство: Apiaceae

Разпространение: Южно Мексико до Северна Аржентина

Изисквания за CO2: 20 -  30 mg/l

Светлина: средно силна - силна

Температура: 22 - 28 °C

Твърдост на водата: много мека - много твърда

pH: 5.0 - 8.0

Височина: 10 - 50 см

Ширина: 2 - 4 см

Разположение в аквариума: среден, заден план

Скорост на рaстеж: бърза

Изисквания: лесни

Трудност: лесно

Тип растение: стеблено

Описание: Hydrocotyle leucocephala произхожда от  Южна Америка. Среща се в централна Америка, естествените му местообитания са влажни и мочурливи райони. Среща се както в надводна, така и в подводна форма, което го прави подходящо освен за подводно отглеждане в аквариуми и за надводно отглеждане в плаудариуми.

 Паричка, каквото е популярното име на растението сред българските акваристи, е лесно за отглеждане растение, което проявява изключително бърз растеж, поставено в оптимални условия.
Достига височина до 50 см. (20 - 40+). Стъблото е  удължено, правостоящо, във възлите интензивно се образуват допълнителни корени. Разположението на листата е едно след друго. Те са заоблени( бъбрековидна форма) до 4 см в диаметър, с равни или слабо вълнисти краища, сърцевидна основа, светло-зелени. Цветовете са бели.
При слабо осветление растението се развива бавно! При средно силно или силно осветление Hydrocotyle leucocephala расте много бързо, толерира доста широк диапазон от параметри на водата. Високите температури не са проблем за това растение, което го прави подходящо и за аквариуми с дискуси.
Може да бъде засадено в грунда или оставено да плува на повърхността, размножава се подобно на др. стеблени растения, чрез изрязване на части от стеблото и засаждането им в грунда.

Приложение в акваскейпа:

снимка http://www.akwarysci.com

Поради интересната форма на листата и компактният им растеж, Hydrocotyle leucocephala се използва както за среден, така и за заден план в аквариума. Поради бъбрековидната им форма лесно контрастират с др. растения. Препоръчва се засаждане в група на поне 5 - 6 стръкчета, като при подрязване трябва да се стремим върховете им да са с различна височина .
 
Споделен опит в отглеждането: anasarka
Моят опит с това растение е в три различни по условия аквариуми. В първият, който е без торене със слаба светлина и без контрол на температурата (каквато е в стаята, такава е и в аквариума, като зимата си пада под 18С) расте изключително бавно, че чак анубиаса ми изглежда бърз в сравнение с него. Няма водорасли по нея, листата са по-малки от обичайното и по-тънки. Във вторият аквариум, в който светлината е по-силна, тори се само с микроелементи, растението е все на ръба на оцеляването. И в третият с всички възможни условия СО2, микро, макро елементи, добро осветление се развива перфектно - големи листа с хубав светлозелен цвят, изглеждащи в отлично състояние. Моят извод относно отглеждането на това растение е: или го оставете в бавен аквариум, или в такъв с всички възможни условия, средните условия не му влияят добре.

Надводно отгледана Hydrocotyle leucocephala, снимка serdarov:

Информация и превод: terier4o
Източници :
http://aquariumbg.com
http://www.aquascapingworld.com
http://www.aquaticplantcentral.com
http://freshwater-aquarium-passion.blogspot.com

Характеристики


Семейство: Apiaceae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Среден, заден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 23.05.2024 г