Alternanthera aquatica, (Parodi, 1878)

Българско наименование:

Алтернатера акватика

Снимка на Alternanthera aquatica, (Parodi, 1878)

Етимология: Alternus редуващ се, Anthera  прашникова торбичка, в общият смисъл на редуващи се плодни и безплодни тичинки, aquatica  - воден

Семейство: Amaranthaceae

Континент: Централна и Южна Америка

Разпространение:  Бразилия, Парагвай, Боливия

Изисквания за CO2: не е задължително

Светлина: средна до силна

Температура: 15-28°С

Твърдост на водата: мека до средно твърда

pH: 6.0-7.5

Височина: 12-14 см.

Скорост на растеж:
 бърз

Изисквания: средни

Трудност: лесно


Тип растение: стеблено

Описание


Alternanthera aquatica е интересен и необичаен представител на алтернантерите. Тя расте покрай бреговете на реките и езерата, както и в блатисти местности. Може да расте и надводно. Това голямо плаващо растение понякога се вкоренява в богатата на хранителни вещества кална почва. Може да израсте до няколко метра на повърхността на водата, като така покрива немалки участъци от местообитанията си. Междувъзлията на растението са кухи изпълнени с въздух, за да могат да плуват на повърхността на водата.

Предпочита големи количества на нитрати, фосфати, калий и микроелементи. Много важно е при отглеждане в аквариум да се подрязват новите разклонения, поради бързият му растеж. Отрязаните части могат да се засадят или оставят да плуват на повърхността, където след време пускат коренчета и образуват нови растения. Съществува и вариант Alternanthera aquatica "mini". 

Приложение в Акваскейпa

За съжаление това красиво растение не се използва за създаването на акваскейп. В аквариум се гледа рядко поради големината му. Най-често се използва в огромни аквариуми, най-вече биотопни, пресъздаващи региона Пантанал в Южна Америка, или като цяло Южно Американски биотоп. Тя покрива повърхността и създава автентично скривалище за дребните тетри и цихлиди от региона. Често се използва и в езера и ботанически градини. За да се развива добре в езера, поради по-високите си изисквания от хранителни вещества, е добре да се засади в саксии с глинена почва.

 


Типично местообитание на Alternanthera aquatica - регион Пантанал

Информация и превод: anasarka

Характеристики


Семейство: Amaranthaceae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Плуващо
Тор, CO2: Не е задължително
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.07.2012 г; промененo на 24.05.2024 г