Anubias barteri var. nana

Българско наименование:

Анубиас джудже

Снимка на Anubias barteri var. nana

Синоним:  Anubias nana, Dwarf anubias

Разпространение: Расте в Камерун, Западна Африка. Височина 10 - 15 см. Листа с дължина до 6 см, ширина до 3 см, с яйцевидна форма с остър връх и закръглена основа. Растението може да се прикрепя към твърди предмети. Засажда се на преден план. За година пуска 8 - 10 листа.

Описание: Това е най-малкият вид анубиас. В природата расте полуводно в бързо течащи води. Листата са тъмно зелени с дължина до 8 см.  Anubias barteri var. nana е много адаптивен, лесен за отглеждане и бавно растящ. Приспособим към всякакви условия и параметри на водата. Нужна му е слаба или средно силна светлина. Може да се прикрепи към корени или камъни. Не е препоръчително да се заравя твърде дълбоко в грунда. Подходящ е за аквариуми с цихлиди. Препоръчва се за развъдни аквариуми, където може да плува свободно. Anubias barteri var. nana пуска странични издънки и расте и хоризонтално, като образува нови листа. Множеството различни видове листа, дава голяма палитра от разновидности, които в последствие получават отделни имена.

1. Anubias barteri var. nana "eye" - това е мутация, създадена в Oriental Aquarium в Сингапур. Листата имат формата на око и са малко по-къси и по-светло зелени от стандартният вид Anubias barteri var. nana. Расте изключително бавно.
2. Anubias barteri var. nana "Marble" - с множество бели петънца по листата.
3. Anubias barteri var. nana "Narrow leaf" - с по-тесни листа
4. Anubias barteri var. nana "Petite" - това е един от най-малките видове анубиаси. Тъмнозелените листа са 1 до 1.5 см. дълги и 0.5 см. широки.
5. Anubias barteri var. nana "Bonsai" - това е най-малкият вид анубиас, с размер на листата едва 0.3 см. Смята се че тази мутация на Anubias barteri var. nana, е нестабилна и при добри условия на отглеждане с достатъчно хранителни вещества, може да израстат значително по-големи листа.
6. Anubias barteri var. nana "Round leaf" - с почти кръгли листа.
7. Anubias barteri var. nana "Variegated" - с големи бели участъци по листата.
8. Anubias barteri var. nana "Wrinkled leaf" - с назъбени ръбове на листата.
9. Anubias barteri var. nana "Stardust" - този вариант е мутация, която се е появила единствено в Oriental Aquarium в Сингапур. Листата са дълги 2 см. и широки 0.7 до 1 см. Специфичното е че централната и страничните жилки на листата са бели на фона на тъмнозеленото листо. Тази мутация има изключително бавен растеж.
10. Anubias barteri var. nana "Gold" - със светло зелени до златисти листа. Може да бъде гледан в аквариум и с по-силна светлина.
11. Anubias barteri var. nana "Mini" - с размер на листата наполувина на нормалният Anubias barteri var. nana
12. Anubias barteri var. nana "Yellow Heart" - светлозелени до жълтеникави листа, които нямат специфичните гънки на анубиаса, а са прави.

Приложение в акваскейпa: 
Anubias barteri var. nana е подходящ за преден план в група. Може да бъде прикрепен към корени, което придава един уникален и натурален вид на аквариума. Може да се ползва като акцент в група в основата на корен или камък.

Споделен опит в отглеждането:
Това което съм забелязал при Anubias barteri var. nana е че като вади нов лист той е по-светло зелен, като в последствие потъмнява до обичайният си тъмно зелен цвят. При средно осветление без торене се развива изключително бавно и вади до един лист на месец. Интересното е при мен, че като започна леко торене с микроелементи и излиза нов лист на всеки три четири дни.

Информация и споделен опит: anasarka

Характеристики


Семейство: Araceae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Не е задължително
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 17.04.2024 г