Eleocharis vivipara, (Link, 1827)

Българско наименование:

Елеохарис вивипара

Снимка на Eleocharis vivipara, (Link, 1827)

Популярни имена:  hairgrass, umbrella hairgrass

Семейство: Cyperaceae

Синоними:
Eleocharis prolifera Chapman, Chlorocharis vivipara Rikli.

Етимология: Eleocharis: helos = блатен, chads = радост; vivipara: живораждащ

Разпространение:  южната и югоизточната част на САЩ

Изисквания за CO2: необходимо е СО2 и торене

Светлина: средна - силна

Температура: 20 - 28 °C

Твърдост на водата: мека – средно твърда

pH: 5.5 - 7.0

Височина: 10 - 35 см

Ширина: 10 - 25 см

Разположение в аквариума: заден план

Скорост на рaстеж:
бърза

Изисквания: средни

Трудност: средна

Тип растение:
ризомно


Описание: Eleocharis vivipara е високо, тревисто растение със свежо зелени листа, характерно за южните части на САЩ. Среща се по бреговете на езера и потоци. В някои щати като Калифорния, видът е добавен към инвазивните видове, заради способността си да се разпространява бързо и да доминира над другите растения в естествените си местообитания. Бързо развиващо се и адаптивно растение. Среща се както в надводна така и в подводна форма. В сравнение с другите видове като Eleocharis acicularis (15 см.) и Eleocharis parvula (7 см.), Eleocharis vivipara (20 - 35 см.) е по-висок и с по-бърз растеж.

Eleocharis vivipara в едно от естествените си местообитания

Eleocharis vivipara се засажда се на малки снопчета с диаметър около 1 см в група. Препоръчва се листата да бъдат отрязани на височина около 3 см. След засаждането е възможно някои от листата на растението да пожълтеят или изгният. Това е част от периода на адаптация и не е фатално.
Размножава се чрез коренови издънки и дъщерни растения, които поникват по върховете на някои от листата. Дъщерните растения могат да бъдат отделени и засадени, след като образуват няколко листа .

Приложение в акваскейпа: Eleocharis vivipara се използва предимно на заден план в аквариума. Най-често се прилага при така наречения стил "Iwagumi", заради тънките си листа и компактен растеж. Възможно е да се използва и на среден план - като акцент към някой от елементите на хардскейпа.
  

Снимка: http://www.aquariumlife.com.au


Eleocharis vivipara в аквариум - Митко Узунов

 

Споделен опит в отглеждането: Препоръчва се листата на растението да бъдат отрязани на височина около 3 см. преди засаждане, но моят опит показва, че това затруднява адаптирането му. Аз изчаквам около седмица след засаждането му за да изрежа листата, така стресът за растението е по-малък, а адаптирането му по-лесно и бързо. Друга особеност при засаждане, която спомага по-бързото сгъстяване е засаждането да стане чрез отделяне на няколко стръкчета (4-5) и засаждането им в по-гъста група на избраното място в грунда.
Трудност, която срещнах при поддържането му - листата понякога се сплитат едно в друго и наподобяват сплъстена коса. Това донякъде се дължи и на дъщерните растения, които поникват по върховете на някои от листата. В такъв случай може да "сресваме" растението с най-обикновен гребен и внимателно да изрязваме и оформяме, в желаната от нас височина и форма.

Събиране на информация, превод и споделен опит: terier4o

Източници :
http://www.aquascapingworld.com

http://www.aquaticplantcentral.com
http://www.aqua-fish.net

Характеристики


Семейство: Cyperaceae
Континент: Северна Америка
Биотоп: САЩ
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Заден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 23.05.2024 г