Hemianthus micranthemoides

Българско наименование:

Хемиантус микрантемус

Снимка на Hemianthus micranthemoides

Популярно име:  Baby Tears, Pearl Weed

Синоним: Micranthemum micranthemoides

Семейство: Scrophulariaceae

Разпространение:  Северна и Южна Америка

Изисквания за CO2: ниски

Светлина:
средна - силна

Температура:
20-28 °C

Твърдост на водата: мека - средна (GH = 2-15 dH)

pH: 6.0-7.5

Височина: 3-15 см

Ширина: 10+ см

Разположение в аквариума: преден план, камъни

Скорост на рaстеж: средна

Изисквания: ниски

Трудност: средна

Тип растение: стеблено


Описание

Hemianthus micranthemoides е красиво водно растение, известно със своя яркозелен цвят и дребни заоблени листенца. Разпространено е в Югоизточните части на САЩ и Централна Америка, в езера, реки и потоци, плитководни басейни и кални крайбрежни зони.
Познат е също като Pearl Grass, Baby Tears, а преди е бил известен като Micranthemum micranthemoides


Hemianthus micranthemoides в естественото си местообитание

Hemianthus micranthemoides е лесно за отглеждане и расте добре в широк диапазон от параметри на водата, размер на аквариума и схеми на торене. Трябва да му е осигурена поне средна по интензитет светлина, за да може да расте и листата му да са ярко блестящо зелени. Може да се отглежда със или без добавянето на СО2, с минимално торене, но при тези условия започва да се издължава. Понякога листата стават кафяви, което е индикатор или за слаба светлина или недостатъчно хранителни вещества.
Стеблото израства до височина от 5-20 см, като във всеки възел има четири дребни листенца.
Нежните листа на растението могат да пострадат от нападките на някои риби - цихлиди,  барбуси, както и някои охлюви.
При добри условия Hemianthus micranthemoides  бързо се разраства (за месец израства с 10 см) и е прекрасно укритие за рибите по време на хвърляне на хайвер.

Параметри на водата: твърдост 2-15º, рН 6-7.5, температура 20-28º C.  Желателно е подхранване чрез добавяне на хранителни вещества в грунта.
Необходима е филтрация и ежеседмична смяна на до 20 % от обема на водата в аквариума. Хемиантуасът предпочита ярко осветление. Може да използвате луминесцентни лампи с мощност 0.6-0.7 Вт/л. При ярко осветление микрантемумът започва да отделя активно кислород.

Hemianthus micranthemoides е много чувствително към обрастване с водорасли.

Размножаването става както при всички стеблени растения. Може да се отреже наполовина, като долната част остава в субстрата, а горната половина се засажда на подходящо място.

Приложение в Акваскейпа

Hemianthus micranthemoides може да се използва за различни цели и може да бъде във всички планове в аквариума.  В малки аквариуми, растението е много подходящо за полянка или за средната част. Дребните листенца правят аквариума да изглежда по-голям отколкото е.  В големи аквариуми се използва за запълване на празните пространства в акваскейпа или като акцент в преден или среден план.

Това растение е най-добре да бъде засаждано в малки, до средни групички, стебло по стебло, в субстрата.  По късно, трябва да бъде подрязвано регулярно, и в зависимост от стила акваскейп. 
Ако желаете да расте хоризонтално и да формира плътен килим, ще му е необходима силна светлина и подрязване на издънките.

Аквариум с Hemianthus micranthemoides на преден план
 

Характеристики


Семейство: Scrophulariaceae
Континент: Северна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Не е задължително
Миним. обем: 30л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 24.11.2010 г; промененo на 23.05.2024 г