Staurogyne repens, (Kunze, 1891)

Българско наименование:

Стаурогин репенс

Снимка на Staurogyne repens, (Kunze, 1891)

информация: anasarka

Семейство: Acanthaceae

Континент: Южна Америка

Разпространение: Бразилия, река Амазонка

Изисквания за CO2:  препоръчително, торене

Светлина: средна – силна

Температура:
20-28 °C

Твърдост на водата:  мека – много твърда  (GH 4-30dH)

pH: 6.0-8.0

Височина: 3-10 см

Ширина: 5-10 см

Разположение в аквариума: преден или нисък среден план

Скорост на растеж: бавна

Изисквания: средни

Трудност:  средна


Описание
Staurogyne repens е ярко-зелено, компактно и издържливо растение за преден план в аквариума. Открито е 2005 година да расте върху камъните в река Rio Cristalino, провинция Mato Grosso, южна Амазонка. Близките му родственици са хигрофилите, но това растение се различава с по-компактна, ниска и гъста структура, с малки зелени листенца.


Река Rio Cristalino, където е открит Staurogyne repens

 


Staurogyne repens растящ върху камък

Staurogyne repens (старо название Staurogyne sp.) e продаван дълго време за вид Hygrophila, но след ДНК тестове се установяват разлики макар и минимални.
Сега са открити много видове Staurogyne (Staurogynе sp. Bihar с грешен Synonyms : Hygrophila sp. 'Bihar' ; Staurogynе sp. Low Grow с грешен Synonyms : Hygrophila sp. 'Low Grow'; Staurogynе sp.Porto Velho с грешни  Synonyms : Hygrophila sp. 'Porto Velho' , Hygrophila sp. 'Roraima')

Поради голямата си генетична близост и двата вида Staurogyne и Hygrophila са в едно семейство Acanthaceae. Разликите между видовете Staurogyne repens, Staurogynе sp. Low Grow и Staurogynе sp.Porto Velho не са големи и имат сравнително еднакви изисквания.

При отглеждане в аквариум най-дългите вертикални израстъци трябва да се режат, тогава новите ще станат хоризонтални и стелещи се по грунта, в резултат на което растението постепенно се разпространява по дъното на аквариума.

Цветът на Staurogyne repens е зелен, сочен и наситен, с прави кафяви стебла. Листата са относително малки в сравнение с рода Hygrophila, особено под водата, освен това той расте по-бавно.
Хигрофилата расте с вертикални стебла, а Стаурогина пуска и хоризонтални, които се явяват основа на растението.

Staurogyne repens е силно и много жизнеспособно растение, което предпочита средно до силно осветление, а също така и добавяне на СО2.  Няма да бъде излишно и добавянето на хранителни вещества и добавки.  В съчетание със субстрат, богат на хранителни вещества, той ще ви радва с листа с прекрасен цвят, здрав вид и бърз растеж. Ако започне да пуска вертикални израстъци, срежете ги и ги засадете в нужните ви места. Тъй като расте много бавно, подтсригването става на няколко месеца.


Приложение в Акваскейпа
Това растение е много подходящо за преден и среден план в аквариума.
По време на засаждането е най-добре да срежете най-дългите стебла и всяко от тях да разделите на 2-4 части, които може да засадите плътно една до друга, в малки групички.
След засаждането и аклиматизацията Staurogyne repens започва да развива хоризонтални стебла, съдавайки красиво килимче.
Тази му особеност го прави идеалното растение за преден план.

Обикновено се продава прикрепен на парчета лава. От тях може да  оформите цели групички или да ги разположите поединично.


Staurogyne repens върху парче от лава


Това растение се съчетава много добре с Хемиантуса (Hemianthus callitrichoides) и Утрикуларията (Utricularia graminifolia).
Заради бавния си ръст и издържливост, Staurogyne repens е отлично растение за нано аквариуми.

Staurogyne repens в аквариум

Характеристики


Семейство: Acanthaceae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 22.11.2010 г; промененo на 23.05.2024 г