Blyxa japonica, (Ascherson and Gurke, 1889)

Българско наименование:

Бликса японика

Снимка на Blyxa japonica, (Ascherson and Gurke, 1889)

Снимки iek.

Популярно име: Bamboo plant

Синоним:
Hydrilla japonica,  (Moquel, 1866)

Разпространение: Китай, Тайван, Япония, Папуа Нова Гвинея

Местоположение в аквариума:  среден план, най-добре е да се засажда в групи

Изисквания: препоръчва се добавяне на CO2

Твърдост: средна

Светлина:
умерена

Височина: 7-15см
 
Скорост на растеж:  умерена

Температура:
22 - 28°C

pH:  5,5 - 7,2. При рН повече от 7,4 започват да деградират коренитеОписание

Blyxa japonica е красиво растение, което стана особено популярно в аквариумното хоби последните 5 години.
Първоначално описано през 1889, то може да бъде намерено в широка област от тропическа източна Азия. 
Blyxa japonica е изключително подводно растение, предпочита бавно-движещи се, плитки потоци. Често се среща в полята с ориз.

Blyxa japonica в естестеното си местообитание


Името Blyxa идва от гръцки и означава “избликвам или израствам.” На пръв поглед това растение изглежда като типично розетно. Погледнато отблизо обаче се вижда, че има късо стебло, от което излизат дълги, тънки листа.
Blyxa japonica може да се отглежда и без добавяне на CO2, но започва да се издължава и отделните растения са доста тънки и непривлекателни.  Когато условията на отглеждане не са такива каквито харесва, често старите му листа започват да окапват.
Предпочита мека или средна твърдост на водата (GH = 4-12° dG), рН = 5.5-7.2, температура на водата 22-28°С. Обича осветление със средна интензивности, под което расте много бързо.
Умереното осветление обикновено е достатъчно (0.5 – 1 W/l), с добавяне на CO2, макро и микроелементи. Толерира слабо засенчване и става тъмно зелено при тези условия.
Ако поддържате нивото на фосфатите високо (1-2 ppm), започва да цъфти с малки бели цветчета.
Броя на тесните (0.5-1.5 см),  с дължина 15-25 см, листа може да достигне до 100 на едно растение.
Желателен е хранителен грунт, в беден грунт трудно се вкоренява.
Под интезивна светлина, отделните листенца червенеят, и растението става по-компактно.

Това растение е много подходящо за аквариуми Nature style, популяризирани от Takashi Amano.  Служи за скриване на границите между камъните, корените и грунта, както и за преход между нискостеблените растения на преден план и високите, традиционни високостеблени растения на заден. Неговия простичък, но елегантен вид подчертава почти всеки стил aquascape.
Имайте предвид, че някои риби, като Puntius denisonii няма да го оставят да расте и не са подходящи за отглеждане в аквариуми с Blyxa japoniса.

Разпространeние

Blyxa japoniса се чувства добре в растителен аквариум. Ръста и е умерен и не пуска множество издънки, както много други тревисти видове. На всеки няколко месеца, отделните растения могат да бъдат извадени, а издънките от основното растение да се отрежат. Добре е да се оставят няколко корена, защото иначе ще ви бъде по-трудно да ги засадите без да изплуват.
Отделените корени се засаждат отново на подходящо място в грунта.

 

Допълнено от iek.

Счита се, че предпочита мека и кисела вода, дребен и хранителен грунд 2-3 мм, тъй като развива доста масивни корени. Не е необходимо осветлението да е много силно, 2х18W  на един 60 литров аквариум са напълно достатъчни. Опитите ми да я адаптирам без СО2 бяха безуспешни. Стеблата не трябва да се засаждат прекалено гъсто, тъй като впоследствие растението дава разклонения от основното стебло, периода на адаптация е по-дългъг от обичайното за стеблените растения. Поради това, че не е инвазивно, сравнително лесно може да се  планира бъдещия вид на акваскейпа. Достига на височина около 12 см, но ако са прекалено на гъсто отделните туфи, те се сaмоизкореняват.
Бих го препоръчал и за начинаещи акваристи, ако са инсталирали система за подаване на СО2.

Личният ми опит с това растение е че е лесно, много лесно дори. Поне за мен. Имайки предвид обаче, качествата на софийската вода. Не знам точните й параметри, предполагам че карбонатната и общата твърдост се движат в рамките на 2-5.
Освен това повечето ми аквариуми, в които съм отглеждал бликса са с минерализирана почва, съдържанието на СО2 надвишава 30ррм, нитрати, фосфати и желязо-клонят към 0, също така съм наблюдавал и много добър растеж без да го засаждам, просто си стои в кошничка, от онези, в които се продават водните растения, като пуска корени достигащи грунда. Не съм открил обаче закономерност за появата на червени листа, в момента дори под много силно металхалидно осветление 5600К листата са зелени с лек червеникав отенък. Торя по метода PPS-Pro, с леки видоизменения, плюс добавяне на глутаралдехид. Сменявам 1-2 пъти седмично 1/3 от водата.


Аквариум с Blyxa japonica
 

Характеристики


Семейство: Hydrocharitaceae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Среден план
Тор, CO2: Препоръчва се CO2
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 15.11.2010 г; промененo на 22.04.2024 г