Hemianthus callitrichoides

Българско наименование:

Хемиантус

Снимка на Hemianthus callitrichoides
снимка и информация: Raven

Общоприето наименование: НС

Семейство: Scrophulariaceae

Континент: Северна Америка
 
Регион: Куба
 
Широчина: 3-10+ см

Максимална височина:  до 3-6 см

Ширина (всяко стъбло): 1 см

Това е относително ново растение за хобито, но е едно от най-популярните растения за килими.
Най-добре расте в богат на хранителни вещества субстрат, за предпочитане е той да е гладък, за да може деликатната структура на корена му да проникне лесно в субстрата.  Изисква CO2.

Тази разновидност на Хемиантуса образува нисък, гъст  килим от светлозелени листа, който покрива плътно дъното на аквариума. НС може да се сади непосредствено в дънния субстрат или да се прикрепя към корени и камъни. Еднакво добре е пригодено за засаждане и в малки и в големи аквариуми, но поради фактът, че е най-малкото аквариумно растение, е станало емблема на нано аквариумите.

Растението е било открито от основателят на компанията Tropica -Холгер Уинделоуф (Holger Windelоv) по време на сухият сезон в река с каменисто дъно недалече от Las Pozas, на 90 км. източно от Хавана (о.Куба).

Там растението е расло между и върху едри камъни покрити в сухият сезон със слой вода с дълбочина около 50см. Понякога е расло и в полупотопено състояние.

Растението образува гъсти полянки,  достатъчно устойчиви на силните течения  по време на дъждовният сезон, когато тези полянки попадат под дълбочина около 1 метър.

Няма данни това растение да е намирано на други места освен в Куба.

НС образува ниски гъсти полянки с височина около 3-6 см. Листата му са малки, с къси стебла. От останалите хемиантуси се отличава и по светло зеленият си цвят.

Изисква относително силно осветление, може да вирее и на умерено осветление, но само при силна и подходяща светлина образува невероятните гъсти полянки, които го правят толкова прилекателно растение. Много бързо растящо е и изисква достатъчно подхранване. От време на време се нуждае от подстригване  поради бързият си растеж. 

Тъй като имам опит с това растение ще допълня малко мои наблюдения.

НС изненадващо бързо проявява признаци на липси на макро и микро елементи, особено ако е в бърз добре осветен аквариум с достатъчно високо ниво на СО2.

Още на първият месец се налага торене, първо с калий, а след това и с желязо и нитрати.

Подстригването става с малка ножичка, полегато по полянката - горе долу както се стриже дворна ливада, след тази процедура растението се възстановява за броени дни.

Осветлението трябва да е силно - поне 0.8 вата на литър или повече, в противен случай  се изтегля на височина и губи видът си, стеблата се оголват, а листата стават малки и редки.

Добре се развива на дребнозърнест пясък , около 1-2 мм.

Тъй като често се ползва в малки аквариуми по-добре внимавайте с дозирането на торовете, за неговият 50л. аквариум не рискувам сам да си бъркам торове и ползвам фирмени на Tropica.

Предпочита мека и кисела вода и температура, не по ниска от 22 градуса, издържа и на по-високи температури.

Стеле се отлично върху пясъчно дъно, привързано с конец към камъни или корени - не е задължително да е посадено.

Предполагам че достатъчно добре се храни и с разтворените във водата вещества и за това не е непременно необходимо да е посадено, това разширява сферата му на приложение за декорация.

 

добавено от Лора.

Засаждане:

Има два основни начина

  • НС пристига завит във минерална вата, с ножица се разрязва ватата с растенията така, че да се оформи квадрат от 1см. След около седмица НС трябва да започне да прави климче във вашия аквариум, ако са спазени по горните условия;
  • Другия метод е да се откъсват малки отделни стъбла и с пинсети да се засадят в субстрата. При този метод е възможно да се обхване относително голяма площ.

Засаждането става най-добре във влажен субстрат с помоща на пинсети, след това аквариума се пълни много бавно, за да се избегне изплуването му.

Hemianthus callitrichoides ''Cuba'', две седмици след засаждането му.

Hemianthus callitrichoides ''Cuba''

Характеристики


Семейство: Scrophulariaceae
Континент: Северна Америка
Биотоп: Куба
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 30л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 08.11.2010 г; промененo на 13.04.2024 г