• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 10:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Hemianthus callitrichoides ''Cuba''

Започната от Raven, 28.09.2009 10:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Raven

Hemianthus callitrichoides ''Cuba''
        
Семейство Scrophulariaceae

Континент Южна Америка

Регион    Куба


Височина  5-3 cm

Широчина 3-10+ cm

Тази разновидност на Хемиантуса образува нисък,гъст  килим от светлозелени листа, който покрива плътно дъното на аквариума.НС може да се сади непосредствено в сънния субстрат или да се прикрепя към корени и камъни.Еднакво добре е пригодено за засаждане и в малки и в големи аквариуми,но поради фактът че е най малкото аквариумно растение е станало емблема на нано аквариумите.
Растението е било открито от основателят на компанията Tropica -Холгер Уинделоуф (Holger Windelоv) по време на сухият сезон в река с каменисто дъно недалече от Las Pozas, на 90 км. източно от Хавана (о.Куба).
Там растението е расло между и върху едри камъни покрити в сухият сезон със слой вода с дълбочина около 50см.Понякога е расло и в полупотопено състояние.

Растението образува гъсти полянки, достатъчно устойчиви на силните течения  по време на дъждовният сезон, когато тези полянки попадат под дълбочина около 1 метър.
Няма данни това растение да е намирано на други места освен в Куба.

НС образува ниски гъсти полянки с височина около 3-6 см.Листата му са малки, с къси стебла.От останалите хемиантуси се отличава и по светло зеленият си цвят.

Изисква относително силно осветление, може да вирее и на умерено осветление , но само при силна и подходяща светлина образува невероятните гъсти полянки които го правят толкова прилекателно растение.Много бързо растящо е и изисква достатъчно подхранване.От време на време се нуждае от подстригване  поради бързият си растеж.

Тъй като имам опит с това растение ще допълня малко мои наблюдения.

НС изненадващо бързо проявява признаци на липси на макро и микро елементи, особено ако е в бърз добре осветен аквариум с достатъчно високо ниво на СО2.
Още на първият месец се налага торене, първо с калии а след това и с желязо и нитрати.
Подстригването става с малка ножичка , полегато по полянката- горе долу както се стриже дворна ливада, след тази процедура растението се възстановява за броени дни.
Осветлението трябва да е силно- поне 0.8 вата на литър или повече, в противен случай  се изтегля на височина и губи видът си, стеблата се оголват а листата стават малки и редки.
Добре се развива на дребнозърнест пясък , около 1-2 мм.
Тъй като често се ползва в малки аквариуми по добре внимавайте с дозирането на торовете, за неговият 50л. аквариум не рискувам сам да си бъркам торове и ползвам фирмени на Tropica.

Предпочита мека и кисела вода и температура не по ниска от 22 градуса, издържа и на по високи температури- до 28 градуса.
Стеле се отлично върху пясъчно дъно, привързано с конец към камъни или корени- не е задължително да е посадено.
Предполагам че достатъчно добре се храни и с разтворените във водата вещества и за това не е непременно необходимо да е посадено, това разширява сферата му на приложение за декорация.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fheimrich.de%2Fimages%2FHemianthuscallitrichoides2.jpeg&hash=51002c676f34c607d042aeebb8d43d6d33ae84a7
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm2.static.flickr.com%2F1402%2F1455275697_31e01a8f06.jpg&hash=7f810e93752738fc6113b22a7f23be7c1b148bc8
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

geroff

Raven, случайно да знаеш от къде мога да си закупя Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' ? От Пазарджик съма тук е трудно да се намери подобно растение!

ogogogo

Мдаа,и аз бих взел да пробвам при мен дали ще тръгне.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

nidkolio

Аз бих взел, но подводно гледан, че този дето го продават като го сложа в аквариума и изгнива...
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

Raven

Цитат на: geroff - 16.01.2010 23:15
Raven, случайно да знаеш от къде мога да си закупя Hemianthus callitrichoides ''Cuba'' ? От Пазарджик съма тук е трудно да се намери подобно растение!

Аз моят го взех от Мишо Калкана.
Пробвай да се свържеш с него и го питай дали може да ти го изпрати.
http://aquariumbg.com/forum/index.php/board,59.0.html

Моят също беше в лошо състояние но се адаптира бързо и тръгна.
Дори и малки количества са достатъчни за да направят полянката стига да попадне в подходящи условия.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (1)

15801

Публикации: 4
Прегледи: 5562