Marsilea hirsuta (Brown, 1810)

Българско наименование:

Марсилеа хирсута

Снимка на Marsilea hirsuta (Brown, 1810)

Снимка: tishomura

Marsilea hirsuta произлиза от Австралия. Среща се както в надводна, така и в подводна форма. Естествените и местообитания са влажни и мочурливи райони и бреговете на бавно течащи води.

Описание:
Листата са единични, приличащи на голяма глосостигма. При определени условия стават длановидно насечени с 2 до 4 върха (подобно на Marsilea Quadrifolia). Височината на листата зависи от условията на отгледане, при слабо осветление и ниски нива на СО2 листата са по-високи и големи, и обратното при средно и силно осветление и нормални нива на СО2 листата са малки и ниски. Размножава се чрез разделяне на коренището. Ако е гледана надводно, при засаждане старите листа се изрязват, за да не изгният.
Развива се еднакво добре в мека и твърда вода. Температура: 20-26°C, височина: 1-3 см. Не изисква силно осветление и допълнително подаване на CO2. Идеална за "килимче" на преден план в low tech (бавни) аквариуми. При първоначалното засаждане в аквариума, понякога се адаптира много трудно, обича ситен грунд . Кореновата му система е плитка и слабо разклонена.

Приложение в акваскейпа:

Снимка: http://www.pbase.com/image/52706755
Marsilea hirsuta е растение за преден план подходящо за начинаещи акваристи, и така наречените бавни аквариуми (low tech). В предния план може да се комбинира и с други растения за преден план като Echinodorus tenellus и Hemianthus callitrichoides за създаване на контраст.

Споделен опит при отглеждането:
Marsilea hirsuta е много издръжливо и толерантно към условията на отглеждане  растение, единствената трудност при отглеждането му е адаптирането му след първоначалното засаждане. Моите впечатления са, че не обича и не понася добре преместване. Много е важно в какво състояние купуваме растението, ако при самото купуване растението не е в идеална форма, има вероятност да не успеем да го задържим дълго време .
В аквариуми със слабо осветление се развива бавно листата са големи около 1 см в диаметър. В аквариум със силно осветление и СО2 се развива със средни темпове  лисата са малки около 0,7 мм диаметър  и по-ниски (1/2 см) растежа е по-компактен и гъст. Обича подхранен грунд или по-стари аквариуми, в които грунда е "зареден" с хранителни вещества и с малка фракция.

Информация и споделен опит: terier4o

Източници :
http://aquariumbg.com
http://plants.usda.gov
http://www.aquaticcommunity.com
http://freshwater-aquarium-passion.blogspot.com

Характеристики


Семейство: Marsileaceae
Континент: Австралия
Биотоп: Австралия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Преден план
Тор, CO2: Не е задължително
Миним. обем: 30л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 14.05.2010 г; промененo на 29.05.2024 г