Echinodorus angustifolius, (Rataj, 1975)

Българско наименование:

Снимка на Echinodorus angustifolius, (Rataj, 1975)

Семейство: Alismataceae

Етимология: Echinodorus: (Gr.) echinos = таралеж, doros = тръба, маркуч, отнася се за бодливите плодове; angustifolius: тесно-листен

Разпространение:  Бразилия (Mato Grosso)

Изисквания за CO2:
не е задължително

Светлина: средна – силна

Температура: 20 - 28 °C

Твърдост на водата:
мека – твърда

pH: 6.0 - 7.5

Височина: 25 - 60 см

Ширина: 10 - 25 см

Разположение в аквариума: заден план

Скорост на рaстеж: средна - бърза

Изисквания: ниски

Трудност: ниска

Тип растение: розетно


Описание: 
Систематичният статус на Echinodorus angustifolius е неясен. Това растение много прилича на Echinodorus bolivianus, от който може да се различи по дългите подводни листа. Възможно е и да е хибридна форма на Echinodorus bolivianus.

Echinodorus angustifolius
  е деликатно блатно растение. Надводните листа са линиейни, с дължина 6 - 15 см и ширина 0.6 - 1 см.  Подводните листа са с къси дръжки, лентовидни, с дължина до 60 см и ширина 3 - 4 мм, светло зелени.

Въпреки че Echinodorus angustifolius принадлежи към най-препоръчваните и непретенциозни мечовидни растения, той не е много разпространен в акваристиката.  Растението привлича вниманието с дългите си, лентовидни листа, заради които често се бърка с валиснерия angustifoliate Vallisneria.
Отглеждането на Echinodorus angustifolius не е трудно, вирее както в мека така и в твърда вода, но изисква адекватно подхранване с микро и макроелементи за да изглежда добре. В леко кисела се развива по-добре. Температура в обхвата 20 - 28 °C.

Липсата на желязо често води до бледи цветове. Силната светлина и добавянето на CO2 стимулира бързия растеж,  без СO2 расте значително по-бавно.

Echinodorus angustifolius лесно се размножава чрез издънки. Веднъж аклиматизирано към новите условия, растението бързо се разпространява и затова трябва да се държи под контрол. Echinodorus angustifolius не е подходящ за формиране на „полянки“, но пък е особено подходящ за среден и заден план и е добра алтрнатива на видовете Vallisneria.

Приложение в Акваскейпа

Echinodorus angustifolius  изглежда най-добре в група на открито, странично или в заден план в аквариума.  Расте най-добре под силно осветление.

Характеристики


Семейство: Alismataceae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Заден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 150л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.05.2024 г