Anubias afzelii

Българско наименование:

Анубиас авзелии

Снимка на Anubias afzelii
Описание: Anubias afzelii расте в близост до реки и в блатисти местности в западна Африка (Сенегал, Гвинея, Сиера Леоне, Мали). Достига до 1 м. височина и до 4 см. дебелина на ризомата.

В аквариума достига височина до 30 см. Листата са с дължина до 20 см, ширина до 10 см, овални с зелен цвят. Растението може да се отглежда в палудариум, както и полуводно като корените му се засаждат плитко в грунда, или напълно подводно. Може да се използва и в развъдни аквариуми, без да се прикрепя, като свободно плаващо растение. При засяване в грунда, ризомата не трябва да е надълбоко, защото има вероятност да загние. Растението обича слаб до средно осветен аквариум. При силна светлина е възможно появата на водорасли по листата.

Anubias afzelii може да се развива при почти всякакви условия и параметри на водата. Не е придирчиво и не изисква торене и подаване на СО2, но се развива по-бързо, ако му се осигурят хранителни вещества.

Размножаването му става като се реже ризомата и се разделя на няколко самостоятелни растения. Възможно е и полово размножаване чрез семена, които покълват бързо, но развитието до височина от 5 -10 см. може да отнеме повече от 6 месеца.

Приложение в акваскейпa: В аквариума може да се засее в група на заден план. Когато растението е на максимален размер, може да се ползва като фокусна точка. Големите му зелени листа могат да бъдат добър контраст в аквариум с предимно червени растения.Аквариум с Anubias afzelii


Информация: anasarka

Характеристики


Семейство: Araceae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Среден, заден план
Тор, CO2: Не е задължително
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г