Barclaya longifolia, (Wallich, 1827)

Българско наименование:

Барклая лонгифолия

Снимка на Barclaya longifolia, (Wallich, 1827)

снимка: Raven

Семейство: Nymphaeaceae

Синоними: Hydrostemma longifolium (Wal­lich), Mabberley, Barclaya pierreana Gagnepain, Barclaya oblonga Wall

Етимология: Barclaya-. на английският ботаник Robert Barclay (1751-1830); longifolia: с дълги листа

Разпространение: Бурма, Андаманските острови, южен Тайланд, Суматра, Нова Гвинея

Изисквания за CO2
: не е задължително

Светлина: умерена, силна

Температура: 24 - 28 °C

Твърдост на водата
: мека – средно твърда (GH = 3 - 12 dH)

pH: 6.0 - 7.0

Височина: 15 - 50 см

Ширина: 20 - 50 см

Разположение в аквариума: солитер, преден план

Скорост на рaстеж:
средна

Изисквания: високи

Трудност: трудно

Тип растение:
ризомно


Описание: Barclaya longifolia обикновено расте в плътни популации на слънчеви и полуслънчеви места в бързи води, главно чисти потоци, с мека, кисела вода. Субстрата е пясъчно-глинест.

Barclaya longifolia в естественото си местонахождение

Barclaya longifolia е водно растение с грудка или тънка, дълга до 6 см ризома. Листата са в розетка, с дръжка с дължина 3 - 10 см. Дължината на листата е 10 - 35 см, ширината е 2 - 10см.
Младите листа са с заоблена основа, възрастните сърцевидни до леко копиевидни. Съществува зелена и червена форма. По разпространена е червената форма, на която листата отгоре са винено червени до кафявочервени, отдолу светло виолетови. При по-рядката зелена форма отгоре се маслено зелелни, отдолу светло виолетови.

Barclaya longifolia  е великолепно и взискателно растение. Предпочита кисела, мека до средно твърда вода, с температура 25 - 28 °C.  Препоръчва се също субстрат богат на хранителни вещества (добавяне на глина). Светлината е не-толкова важна, но растението не трябва да се засажда на прекалено тъмно място.

Нежните и листа са любима храна за oхлювите, така че трябва да се избягват.

След период на добър ръст и обилно цъфтене, обикновено следва период на задържане. След няколко седмици започва да расте отново.

Цвят на Barclaya longifolia

При добри условия растението може да преживее няколко такива периода. Въпреки това, нови растения могат да се отгледат само то семена.  Ако желаете да расте по-бавно в аквариума, препоръчва се да се засади първо в саксийка, и после с нея да се сложи в субстрата.  По този начин растежа ще бъде доста бавен и растението ще остане малко за дълъг период от време.

Размножаването чрез семена е много продуктивно.  Barclaya longifolia  често развива цвят под водата, който рядко се отваря, но въпреки това произвежда семена. След период на зреене от около седем седмици, плода загнива и освобождава семена. Трябва да се оставят да се развиват под силна светлина.

Младите растения се отглеждат в отделен аквариум при силно осветление. Обикновено те почват да растат бързо, но понякога това става след няколко седмици. 

Приложение в Акваскейпа

Едрите екземпляри от Barclaya longifolia се използват като солитер, по-дребните може временно да бъдат засадени терасовидно в група.
 

Аквариум с Barclaya longifolia в средата

Характеристики


Семейство: Nymphaeaceae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Разположение: Среден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.02.2024 г