Rotala rotundifolia, (Roxburgh Koehne, 1880)

Българско наименование:

Снимка на Rotala rotundifolia, (Roxburgh Koehne, 1880)

Име: Rotala rotundifolia
(Roxburgh) Koehne (1880)


Синоними:
Ammannia rotundifolia

Етимология: Rotala: от rota = колело, отнася се за  кръгово разположените листа; rotundifolia: заоблени листа.

Семейство:
Lythraceae

Разпространение:  Aзия, Южна Америка, Северна Америка

Изисквания за CO2: Препоръчва се торене и CO2

Светлина: средна - силна

Температура: 22-29 °C

Твърдост на водата: 
средно твърда (GH = 9-13 dH)

pH: 6.0-7.5

Височина: 50+ см

Разположение в аквариума: заден план

Скорост на рaстеж: бърза

Изисквания: средни

Трудност: много лесно

Тип растение:
стеблено

Описание: Rotala rotundifolia е класическо водно растение за всеки растителен аквариум.  То е широко разпространено в Югоизточна Азия и може да бъде открито във водоемите в  Китай, Виетнам, Тайланд и Лаос.  Расте в блатните области и често в студените планински зони, в Китай до 2650 м надморска височина.

Естествено местообитание на Rotala rotundifolia

Rotala rotundifolia е непретенциозно стеблено растение, въпреки това изисква силна светлина, под която дори започва на червенее.

Rotala rotundifolia много прилича на другите видове Rotala.  Толкова, че съществува дискусия дали видовете като  Rotala sp. ‘green’, Rotala sp. ‘pink’ не са един и същи вид - Rotala rotundifolia растящи при различни условия и идващи от различни региони.

Rotala rotundifolia green

Най-често Rotala rotundifolia се бърка с Rotala indica, но въпреки че изглеждат подобно под водата, това са две различни растения, които цъфтят по различен начин надводно.

Цвят на Rotala rotundifolia

Rotala rotundifolia е растение със заоблени листа, особено подходящо за начинаещи.  Не е претенциозно към микро и макроелементите, СО2 или субстрата, но предпочита директна светлина.  Расте също и при по-слаба светлина, но листата остават ярко зелени и губи част от листата си близо до грунта.  При силна светлина показва цялата си красота, като придобива червеникав или розов оттенък.

При силно осветление, Rotala rotundifolia расте бързо – около 1см за седмица.  Размножаването ства чрез отрязване на страничните издънки или чрез разделяне на разстението на две и засаждане на горната част отново.


Приложение в Акваскейпа: Rotala rotundifolia може да бъде засадена в среден или заден план в аквариума.  Засажда в група от поне 6-7 стебла.  Може да бъде доминиращо растение в заден план плюс едно или две растения за преден като Pogostemon helferi  и  Hemianthus callitrichoides.

За оформяне на специфичен вид на акваскейпа, трябва да се подрязва редовно. Най-добре е да отрежете стеблото ниско до грунта (oколо ¾ от дължината), тогава то почва бързо да пуска странични издънки.  Тези издънки, когато пораснат достатъчно се подрязват отново и така се образува плътна зона от Rotala.

Rotala rotundifolia служи също за баланс в акваскейпа. Например розовия оттенък помага за намаляване на интензивността на наситеното червено на Ammannia gracilis или подобни растения с ярък цвят.


Аквариум с Rotala rotundifolia

Характеристики


Семейство: Lythraceae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Заден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 31.01.2023 г