Nymphaea lotus, (Linne, 1753)

Българско наименование:

Нимфея лотус

Снимка на Nymphaea lotus, (Linne, 1753)

Семейство: Nymphaeaceae

Синоними: Nymphaea thermalis DC., Nymphaea zenkeri Gilg

EtymologyNymphaea: от (Gr.) Nympha = име на  богиня; lotus: гръцко име на растението

Разпространение: широкоразпространена в тропическа Африка, Мадагаскар, въведена в Европа в термални води, съществува в Северна, Централна и Южна Америка.

Изисквания за CO2: не е необходимо

Светлина: умерена – силна

Температура: 22-28 °C

Твърдост на водата: мека – твърда

pH: 5.0-8.0

Височина: 10-45 см

Ширина: 25-60 см

Разположение в аквариума: преден, среден план, солитер

Скорост на рaстеж: средна

Изисквания: ниски

Трудност: лесно

Тип растение: ризомно

Описание: Nymphaea lotus  е силно растение с плаващи листа,  с грудка, която често липсва в аквариумните видове. Подводните листа са триъгълни, копиевидни, яйцевидни или гръгли, с диаметър до 25 см.

Съществуват две цветови форми, познати като 'Зелена' и 'ЧервенаNymphaea lotus.
 

Nymphaea lotus  'Червена'

 

Nymphaea lotus  'Зелена'

В естествения си хабитат, Nymphaea lotus расте в много различни типове води. От една страна в плитки, временни водоеми и малки езера, къде развива огромни листа. Такива биотопи има в Танзания, Сенегал и Гамбия. От друга страна,  'Зелената' форма съществува в западен Камерун в течащи води.

Параметри на водата измерени в едно от естествените и местообитания в западен Камерун, между Kribi и Campo: температура 24-25 °C, pH 5.5-5.7, GH 0.5 °dH, KH < 0.1 °dH.
 

Nymphaea lotus в едно от естествените си местообитания

Nymphaea lotus е популярно и често отглеждано в аквариум растение, което расте бързо и безпроблемно. При оптимални условия може да стане доста голямо и да заеме огромна площ от аквариума.
За избягването на това, за предпочитане е субстрата да е беден, или пък да се засади в саксийка, която да се сложи в аквариума.

Необходимо е да е на открито място, под интензивна светлина, в противен случай ще се развиват дълги дръжки. Расте както в мека, така и в твърда вода, въпреки че предпочита мека и леко кисела. Оптималната температура е 22-28 °C. Размножаването става чрез странични издънки.  Форнирането на плаващи листа може да се избегне за дълъг период от време, чрез редовно премахване на прекалено големите листа. Цъфти рядко в аквариум.

Приложение в Акваскейпа: Nymphaea lotus е изключително красиво растение, използва се като фокусна точка, в сравнително големи аквариуми.

Nymphaea lotus в аквариум

Характеристики


Семейство: Nymphaeaceae
Континент: Африка
Биотоп: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Разположение: Среден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 24.05.2024 г