Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. blue

Българско наименование:

Синя перлена скарида

Снимка на Neocaridina cf. zhangjiajiensis var. blue

Английско име: Blue Pearl Shrimp

Произход: Улф Готшалк,  развъдчик на скариди от Германия

Размер на самеца/самката: 2.5см / 3 см

Температура: 23 - 28 °C

Параметри на водата: pH 6.5 - 7.5

Скорост на възпроизводство: Висока

Поведение: Неагресивно

Трудност на отглеждане: Лесно
 
Описание:
Това е един забележителен вид за отглеждане в аквариум и без съмнения е с много красиво оцветяване.  Някои я наричат "Ice Blue Shrimp" поради интересния и светло син цвят.

Синята перлена скарида е директно свързана със скаридата Снежна топка (Snowball Shrimp).  И двете са селектирани от германеца Улф Готшалк от дивата форма на Neocaridina cf. zhangjiajiensis. 

Размножаване:
Синята перлена скарида  се размножава веднъж на всеки 2 месеца, женската носи яйцата около 3 седмици.  Ако температурата е прекалено ниска скаридата не се размножава.  При оптимални условия на водата тя се чувства щастлива и почва да се размножава почти толкова бързо кoлкото и Ред черри. Помнете, че Синята перлена скарида не трябва да бъде отглеждана заедно с който и да е от видовете Neocaridina, в противен случай ще има инбрийдинг.

Всики цветни вариации (селективно развъдени цветни форми)  са селектирани да запазят уникалния си цвят, така че кръстосването им с други видове от същия род е нежелателно. 

Външен вид:
Някои екземпляри Синя перлена скарида имат червени точки по тялото си. Този цвят е останал при селекцията от дивата форма, въпреки че доминиращия цвят е светло син.  Червените точки не означават, че това е хибрид.

Червени точки върху Синята перлена скарида


Хранене:

Храненето е най-добре да бъде веднъж на ден, като се дава само толкова, колкото може да изяде за максимум 2-3 часа. Не е добре да бъде прeхванвана и хранена с престояла храна. Прехранването води до смърт, както и до влошаване на качеството на водата.  Помнете че скаридите са боклукчии в природата, ядат всичко което намерят и нямат 24 часов източник на храна.  Гладуването за ден-два няма да им навреди, напротив. Перидичното гладуване им помага да се изчистят и да бъдат здрави.
 
Различаване на полa:
Различаването на пола при Синята перлена скарида е много лесно, както и при другите видове Neocaridina като Ред Черри, Снежна топка (Snowball Shrimp) и т.н.  Яйцата на Синята перлена скарида са почти винаги кафеникави/зелени и седлото е със същия цвят, което е типично за скаридатата Neocaridina. Мъжките са по-малки, имат по-слабо синьо оцветяване и формата на коремчето им е права линия, а не заоблено.  Женските са по-едри, имат по-тъмно синьо оцветяване и коремчето им е заоблено.

Мъжка Синя перлена скарида

Женска Синя перлена скарида

Параметри на водата:
Синята перлена скарида предпочита леко алкална и средно твърда вода, но както другиде видове Neocaridina лесно се адаптира към различни параметри на водата.  Температурата трябва да бъде от 23 - 28 °C. Ако водата е топла, бъдете сигурни, че има достатъчно разтворен кислород в нея.


Забележка: Kакто със всички водни безгръбначни, изключително важно е да сте сигурни, че няма наличие на мед в аквариума.  Медта е отровна за всички Скариди-джуджета. Много лекарства съдържат определен процент мед, затова не трябва да ги използвате в аквариум със скариди.

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 19.04.2010 г