Neocaridina zhangjiajiensis var. white

Българско наименование:

Скарида Снежна топка

Снимка на Neocaridina zhangjiajiensis var. white

Английско име: Snowball shrimp

Произход: Този вариант на Neocaridina cf. zhangjiajiensis е селектиран от германския развъдчик Улф Готшалк.

Размер на самеца/самката:  2.5см/ 3 см

Температура: 22-28 °C

Параметри на водата: pH 6.5 - 7.5

Поведение: Неагресивно

Трудност на отглеждане: Лесно

Скорост на размножаване: бързо

Въведение:
Скаридата Снежна топка е прочута със своето чисто бяло оцветяване. Дори и яйцата и са бели, откъде и идва общото и име Снежна топка. Тя е селектирана форма на Neocaridina zhangjiajiensis.

Произход:
Улф Готшалк, германски развъдчик на скариди, е човека който стои зад селекциите на скаридите Snowball и Blue Pearl. Той е успял да го направи след продължително селективно размножаване на дивата форма на Neocaridina zhangjiajiensis. 

Външен вид:
Скаридата Snowball е чисто бяла, дори яйцата и са бели и изглеждат като малки снежни топки. 

Отглеждане:
Скаридата Neocaridina zhangjiajiensis var. white е доста адаптивна, но не се чувства добре в мръсна вода. Толерира мека и твърда вода, както и pH в обхвата 6.0 до 8.0. Препоръчваната температура на водата е 22-28 °C.  Избягвайте ниските температури, ако желаете да размножавате скаридата.  Ако качеството на водата падне, може да оставите скаридите гладни за няколко дена, докато оправите проблема.  За тях е по-безопасно да бъдат няколко дни без храна, отколкото да бъдат във вода с голямо количество отпадни продукти.

По принцип не е добра идея да се отглежда заедно с други членове на рода, защото ще се получи инбрийдинг.  Най-добре е да бъдат отглеждани само с други скариди от вида. 

Хранене:
Neocaridina zhangjiajiensis var. white не е претенциозна към храната и може да и сервирате голямо разнообразие от храни. Също така може да комбинирате марули, спанак със сухи храни на люспи или пелети.  Рядко може да и давате и хирономус. Старайте се да има разнообразна храна, за да засилите имунната и система и да бъде здрава и щастлива.
Не хранете с повече, отколкото може да изяде за максимум 2-3 часа. 

Различаване на пола и размножаване:
Женските скариди са по-едри от мъжките и имат седло и заоблено коремче.  Също така мъжките имат много по-бледо бяло оцветяване.
Ако параметрите на водата и температурата са оптимални и водата е чиста, скаридите ще започнат да се размножават.  Периода от бременноста до излюпването е около 30-45 дена, като скоро след това женските отново са готови за размножаване. 
Когато остават само няколко дена до излюпването, ще можете да видите очите на малките в яйцата.

Мъжки екземпляр

 

Женска с яйца

 

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 19.04.2010 г