Caridina cf. cantonensis sp. "Crystal Red"

Българско наименование:

Червен кристал

Снимка на Caridina cf. cantonensis sp. "Crystal Red"

Английско название: Crystal Red Shrimp

Научно название: Caridina cf. cantonensis sp. "Crystal Red"

Произход: Изкуствен

Размер на самеца/самката: 2.5/3.0 см

Температура на водата: 21.0 - 24.0

Други параметри: pH 6.2 - 6.9, TDS: 100-180, KH: 0-2 GH: 4-6

Скорост на възпроизводство: Висока

Поведение: Неагресивно

Сложност на отглеждане: За напреднали

Скаридата Червен кристал, понякога наричана също Червена пчела, е една от най-популярните в акваристиката.  Тази скарида е червена мутация на дивата скарида – пчела.  През 1996 година Хисасу Сузуки от Япония открил сред своите скариди-пчели една с червени, вместо с черни ивици. Чрез продължителна селекция той успял да закрепи този признак.

Скаридата Червен кристал не е за начинаещи. Необходим е опит в отглеждането на скариди, за да започнете да отглеждате именно тази. Този вид изисква повече внимание и грижи, отколкото Ред чери, освен това е и много по-скъп.

Предпочита мека кисела вода, тя трябва да бъде чиста и да се сменя редовно. Температурата не трябва да бъде повече от 26 градуса, GH да е в пределите от 4 до 6 и kH от 1 до 2.  Много е важно да се отглежда във вода именно с такива параметри.  Някои разновидности на тази скарида са още по-чувствителни към параметрите на водата.
Развъждането на скаридата Червен кристал не е толкова сложно, колкото изглежда. Главното изискване е – редовна смяна на водата и подходящи параметри.

Младите скариди след излюпването са оцветени по същия начин като родителите си.

В резултат на постоянен инбридинг скаридите се отличават с малко генетично разнообразие. С други думи, от генетична гледна точка става постоянно израждане на дадената разновидност. Затова следващите поколения са все по-малко устойчиви на болести и към параметрите на водата.

От гледна точка на храненето, скаридата Червен кристал не се отличава много от другите растителноядни скариди – яде практически всичко.  Главното е да не се прехранва – необходимо е да и се дава такова количество храна, колкото може да изяде за 2-3 часа. Периодично трябва да гладува 1-2 дена.

Определянето на пола при скаридите Червен кристал е по-сложно от това при другите видове, защото седлото при самката не се вижда поради яркото оцветяване.  Определянето на пола, преди достигане на полова зрялост е практически невъзможно.  Възрастните скариди се различават лесно – самката е по-едра.

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Неизвестно
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаДобавена на 14.04.2010 г