Atya gabonensis (Giebel, 1875)

Българско наименование:

Африканска Филтърна Скарида

Снимка на Atya gabonensis (Giebel, 1875)

Английско име: African Filter Shrimp

Разпространение: бреговете на Атлантическия океан, Западна Африка, Южна Америка

Размножителни особености: Нуждае се от леко солена вода за ларвения стадий

Поведение: Неагресивна

Трудност:
Нуждае се от специфична хранаАфриканската филтърна скарида, още позната като Скарида вампир и Гигантска филтърна скарида е рядка стока в сладководната акваристика. Тя е подобна на Aзиатската филтърна скарида с това, че се храни като филтрира хранителните частици във водата. За храна се използва храна на прах.

Външен вид:
На предните си крака има тъмни "брадавици", които лесно се забелязват, особено при мъжките.  Основния цвят е небесно-син, но се променя на сив, бежев, жълт или с розов оттенък - това зависи от настроението, състоянието на водата и околната среда.  Както и при другите скариди, предните две двойки крака са оборудвани с влакнести "чадърчета", с помоща на които филтрират храната от водата.

Размер: 14 - 15 см. Женските са малко по-малки от мъжките.

Среда на обитаване:  Множество укрития, особено черупки от кокосови орехи. Важно е да има движение на водата, в която скаридата да лови микрохраната си.

Хранене:  Планктон. Когато водата е прекалено "чиста", трябва да се храни с храна с високо съдържание на жив и замразен дребен планктон.  Освен това може да се храни и със суха храна, но това трябва да се прави много внимателно, за да се имитира "боклук", който лети във водата. Тази скарида може да яде също и мъртви животни.

 

превод: Деян

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 08.02.2010 г