Poecilia latipinna  (Lesueur, 1821)

Българско наименование:

Широкоплавничеста Молинезия

Снимка на Poecilia latipinna  (Lesueur, 1821)

Cемейство пецилиеви (Poeciliidae).
Разпространени са на юго-изток в САЩ, Централна Америка, северната и източна част на Южна Америка. Обитават спокойните водоеми с прясна вода, а също в леко солена вода в устията на реките.
Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят.
Размножаване в общ аквариум. Рибите изяждат малките, затова самката преди раждането се пренася в отделен аквариум, с засадени и плаващи растения, сред които се крият малките.

Разпространени са в водоемите с прясна и слабо солена вода в Мексиканския залив.

Дължина на самеца до 10 см, на самката до 12 см. D 13-14, А 9-10, ll 26-28. Тялото е изтеглено, относително високо. "D" е широк и висок, при самеца може да превишава височината на тялото. Оцветяването силно варира. Често се среща тъмен гръб, страни отгоре кафяви, отдолу розови или сини. На корема 6-7 тъмни ивици. Гърлото и корема са сребристо-бели. "D" е светло-син с редове черни точки."С" отдолу е син. Самката е оцветена по-бледо от самеца. Има напълно черни форми, а също и албиноси. Мирни риби, но с големи плавници трябва да се отглеждат отделно. Може да се отглеждат в общ аквариум, засаден с растения, корени, кухи камъни за укрития. Най-добре е да се отглежда група риби с преобладаване на самките.

Вода: 24-28 °С, dН 10-25 °, рН 7-8, желателно е добавяне на сол 1 г/л. Храна: жива, растителна /в това число и водорасли/, заместители.

Бременност 8-10 седмици, до 240 малки. Стартова храна: "жива прах" /науплии на циклопс и артемия/. Полова зрялост на самците 8-12 месеца, на самките 5-6 месеца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г