Aplocheilichthys spilauchen  (Dumeril, 1861)

Българско наименование:

Аплохейлихтис спилаухен

Снимка на Aplocheilichthys spilauchen  (Dumeril, 1861)

Семейство Cyprinodontidae.

Обитават областите около устията на реките и мангровите блата от Сенегал до р. Конго.

Дължина до 7 см. D 6-10, А 11-16, ll 25-28. Тялото е изтеглено на дължина, леко сплеснато отстрани, с близка до щуките форма. Устата е горна. Самецът е жълто-зелен със сини оттенъци, на опашката с няколко сребристи напречни ивици. Плавниците са с лимонено-жълт цвят, в основата на "D" и "А" има светли петна, на "С" кафяво-червени напречни ивици. Самката е по-бледа, ивиците на тялото почти не се виждат, плавниците са безцветни.

Рибите са подвижни, придържат се към горния и среден слой на водата, обичат светлината, избягват тъмните места, в мека вода често боледуват от туберкулоза. Отглеждат се във видов аквариум, декориран с камъни, на които да се разрастнат зелени водорасли. Поради високата концентрация на сол е трудно да се подберат растения. Трябва да има аерация, силно движение на водата, редовни смени.

Вода: 25-28°С, dH 10-20°, рН 7-8, добавка на 25% морска вода или готварска сол (0,6 г/л). О.Рибаков (16) смята за достатъчно1-3 г/л. Храна: жива, заместители. Рибите се хранят от повърхността на водата.

Хвърлят хайвер във видов аквариум, често след смяна на водата. Субстрат: плаващи растения или синтетична вата, прикрепен към нея пенопласт. Самката при добро хранене всяка седмица хвърля 60-70 зърна в субстрата, които се пренасят в инкубатор с ниво на водата 5-8 см, 25-28°С, dH до 8°, рН 6,5-7. Инкубационен период 12-24 денонощия. Малките се издигат към повърхността на водата и веднага започват да се хранят: науплии на артемия. Пренасят се в развъден аквариум със солена вода. Храната се дава в струята на водата, издигаща се от разпилителя. Р.Бех (АТ 2/83) е получил потомство в чиста, прясна вода dH 24°, рН 7, но с големи загуби. Полова зрялост на 1 година.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г