• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Червеногърба скалария ("Manacapuru")

Започната от walkabout, 20.10.2009 11:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dzimko

Цитат на: rakim - 22.09.2010 22:37
Готини са,но аквариума е много малък за тези риби.

Не е съвсем малък, може би на снимката така изглежда.
Размерите са: 900х350х600 (височина) или 189 литра. Разбира се чистият обем е по-малък но за сега ще остане този.

Raven

Едно клипче за сбогом  :-)

70 см дълбочина ме устройва идеално, аквариумът ще е с повече корени и камъни отколкото растения, а почвопокривни няма да има освен анубиаси и малко криптокорини, така че 70 см си е ок.
Като модел на подредба ще гоня "големият с алтумите на Амано".

На рибите ще им е добре този размер, а фирменият аквариум е много добре изработен комплект, ако тръгна сам да си го правя никога няма да го докарам така.Ще видя как ще се нареди и вероятно ще взема още няколко скаларии.

Аквариумът ми ще е за хола и искам да е завършен комплект, да не се виждат никакви кабели, маркучи, капаци и шкафове самоделка- в това отношение комплектите са добре направени.

Слабото им място е недостатъчното осветление и филтрация, но това не ме касае тъй като така или иначе го имам на стария аквариум и ще си го преправя.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

rakim

Това за изработката е много  относително.Имал съм марков аквариум и следващите ми правени от мене са много по добре изглеждащи като изработка и като функционалност.Ами ще чакаме снимки на новия аквариум начи :-)
540л Южна Америка

Denis The Hotstepper

Raven, честито за новата аква! Даи подробности за цената и доставката. Ако искаш на ЛС.
Вярвам че ще стане готино и с нетърпение чакам клипче ;)

Raven

Днес за малко да изтърва скалариите си.
Канистъра ми засмукъл въздух през деня  от разхлабено кранче и почти спрял,работеше само колкото да не върти перката на сухо но почти никаква циркулация на вода.
Скалариите са седели цял ден без филтрация, бяха се сбутали в единят ъгъл съвсем обезцветени и дишаха учестено, две три от тях почти бяха обърнали коремите.
Веднага смених около 40% вода от чешмата ,но на сравнително бавна струя- горе долу пълненето отнема около двадесетина минути, по този начин избягвам хлорът и другите рзтворени газове.

Скаларите проплуваха още докъто се вливаше новата вода а около час след това си плуваха активно яркочервени с ярко черни линии. :-)

От останалите риби интересно че ми бяха умрели само два едри барбуса конхониус които и без това се чудех какво да правя, анциструсите, сомчетата панда и клиновидните разбори бяха без поражения.

Радвам се че в новият аквариум ще съм с два независими филтъра, разбира се спирането на тока няма как да се предвиди.

}|{opukc

Аз също съм имал подобна случка с дискусите ми.. Та, имам един таймер, който работи когато си иска и аз обикновенно вечер го сверявам. Беше избързал и аз дръпнах шалтера на централния разклонител. В този момент спира всичко в аквариума. После разбира се съм забравил да включа и така цяла нощ, чак на сутринта видях, че нищо не работи и в хола е пълна тишина. :-D. На рибите им нямаше абсолютно нищо.. *dontknow*

Raven

Проблемът при мен е че събрах много риби в малък съд, сменям по 40% вода два пъти седмично иначе  филтрацията не смогва и фосфатите ми скачат а самата вода става жълтеникава.
Така че при такива случаи при мен положението наистина става сериозно.

Denis The Hotstepper

Мога ли да преположа от думите Ви, че аквата ми \200 литра и 5 скаларии освен останалите рибочета\ е вече прекалено малък и сКалариите не се чувтват добре, заради което вече стоят вяли, не се хранят обилно, като преди и не се чувстват добре? Може ли извод да е, че аквата е малка и определено заради това не им е добре?

Raven

Бих казал че това предположение е нелишено от известна доза здрав разум.
Бихме предложили да се замислите за по голям съд в който евентуално вашите любимци да възвърнат блестящата си форма  :-)

Мерил ли си амоняк нитрити или фосфати?
Наистина може и да е от това, аз ако не сменявам два пъти седмично по 40% вода - става жълтеникава и скалариите ми избледняват.

valnata

Denis The Hotstepper, в 200 литра имах 8 броя манакапуро и дори за момент не са губили апетит.. Това за липсата на място е малко хм.. смешно. :-D Другите ти риби ако са разбори, неони и др. дребосъци значи не натоварват толкова системата. Аз сменях често вода(на два дни по 50-60 литра). Търси другаде причината.

Raven

В случая не говоря за липса на място а за натрупване на токсини поради липсата на достатъчно вода така да се каже.
Мисълта ми беше дали не се вдига амоняка и нитритите поради ограниченият обем вода.

rakim

В 200л 8 зрели манакапуру са си почти в живарник.Да не говорим за агресията която е не малък фактор,по слабите нямат къде да бягат и дават фера.Ми човека в началото на темата е описал какви условия изискват и до сега не сам видял нещо невярно.Може ли за 5 дискуса да се искат 250/300л най малко,а за риби високи по над 25см....
540л Южна Америка

Denis The Hotstepper

Цитат на: Raven - 28.09.2010 21:16
Мерил ли си амоняк нитрити или фосфати?
Мерил съм разбира се. Всичко е на ред. /А иначе мисля след време да оставя само 2 от скалариите в аквариума/ А с водата нямам проблем, сменям ~40 % веднъж на 10-ина дена. А освен 5-те скаларии всички други са дребосъци.

dzimko

Цитат на: Denis The Hotstepper - 29.09.2010 19:02
Мерил съм разбира се. Всичко е на ред. /А иначе мисля след време да оставя само 2 от скалариите в аквариума/ А с водата нямам проблем, сменям ~40 % веднъж на 10-ина дена. А освен 5-те скаларии всички други са дребосъци.

Denis The Hotstepper  с каква храна храниш твоите скаларии ? Може би ако се смени ще им се възвърне апетита.

Denis The Hotstepper

Не е от храната. Храня по принцип с 4 вида различна храна...а и съм пробвал и с други.

Similar topics (5)

27937

Започната от thecreater

Отговори: 1
Прегледи: 7776

30926

Отговори: 8
Прегледи: 11335

51435

Отговори: 23
Прегледи: 16315

22097