• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 02:02

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болест или не?

Започната от kristiqna, 30.08.2013 12:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kristiqna

Здравейте!Имам 8 литров аквариум без филтър и осветление както и без помпа.Едно изкуствено малко растение.И една гупа.
Та понеже съм начинаеща и моля да ме поправите ако греша някъде.  :-)
Ето и проблема:Днес рибката ми седи само зад камъка.от 7 до сега все е така.Ако излезe (то е много рядко)е само до камъка или над него.Като й сипах храна не се показа да яде.Храня я със Sera vipagran.
Преди една седмица се върнахме от море и бях събрала миди.Дали не е от тях.Не ми се вярва защото ако беше от това нямаше чак сега да й стане нещо. 
Моля опитните да ми помогнат.
Съжалявам ако е имало такава тема и преди просто не я намерих.
Извинявам се и за правописните ми грешки (ако има такива)

grigor nakov

На първо време сложи малка помпичка с гъба,аквариума не трябва да е на директна външна светлина,за сега и смени 1/3 от водата.Забравих също така и вземи някакъв малък нагревател с термо реле струва към 3-5лв.

kristiqna

Мерси за отговора  *privet* А помпите и филтрите както и нагревателите колко струват?
И нагреватела някъде през декември да го пусна нали?

grigor nakov

Цитат на: kristiqna - 30.08.2013 12:56
Мерси за отговора  *privet* А помпите и филтрите както и нагревателите колко струват?
И нагреватела някъде през декември да го пусна нали?
Всичко ще ти излезе към 10лв.Нагревателя се пуска сега нали затова е със термо реле,като достигне необходимата температура сам си изключва ;-)
Температурата трябва да ти е от 24 до 26 градуса

kristiqna

Туко-що смених 1/3 от водата и й сипах храна и сега си яде.
Понякога градусите застигат 29-30 градуса.Това опасно ли е?

: 30.08.2013г 13:01ч
От както и смених водата е като бясна  :-D влиза пак в камъка за 1 секунда и пак излиза и става бясна  *ROFL* А дали се е крила зад камъка заради водата?

Caxapa

Ето тук в тази тема а има и още на ред които трябва да се прочетът http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98 Темите ще намериш в изкачащото меню в ляво на екрана. Чети и анализирай! После действай според съветите и ще имаш успехи. Не си първата или първия който започва с хобито, но се иска и старание да се научи началото по отглеждането на рибките. После вече е лесно.

hunter

Някъде бях чел че, че миди от морето не са добра идея за сладководен аквариум. Има доста неща с които може да декорираш много по добре. Без помпичка за въздух може да гледаш само лабиринтови рибки като бети и трихогастри за другите ти трябва. Без филтрация е кофти ситуация  :duvar: Препоръчвам ти да си вземеш от тези помпички китайските за по 9-15кинта има комбинирани които подават и кислород. Търси от тях така имаш 2 в 1 по добре е от колкото да си вземеш помпа с дунапренена гъба. Водата гледай да я поддържаш на 25 градуса но до към 27 не е проблем. Но 29-30 градуса не е препоръчително особено за по дълго време. С две думи ако съм на твое място бих следвал следните стъпки:
1. махам мидите и си слагам 2см кварцов пясък с няколко камъчета.
2. комбинирано филтърче което да подава и въздух.
3. смяна на вода 1/3 с престояла 24 часа това веднъж седмично.
4. храня рибката веднъж на ден по много малко(за да не се натрупва неизядена храна и да се разлага) един ден в седмицата рибката не се храни.
5. старая се да поддържам 25-27градуса температурата.

Успех *THUMBS UP*

kristiqna

Благодаря ви! А 8 литра аквариум стига ли й на една гупа? =-O

hunter

Предостатъчно и е сложи на сантиметър от тялото и по 2 литра вода и ще разбереш. Ако се предположи размер от 3см по 2 значи 6 литра и са добре ти си с 8 така че. Това е една груба сметка  *THUMBS UP*

Caxapa

Жалко само, че е гупа. Тези рибки е добре да се отглеждав  в група като естествено им осигурим достатъчно пространство за всички. Самичка..например рибката Бета, която издържа  и самичка../мъжкар/

hunter

Цитат на: Caxapa - 30.08.2013 22:04
Жалко само, че е гупа. Тези рибки е добре да се отглеждав  в група като естествено им осигурим достатъчно пространство за всички. Самичка..например рибката Бета, която издържа  и самичка../мъжкар/
Напълно съм съгласен има много красиви мъжки бети. И за по нагледно
https://www.google.bg/search?q=betta+krauntail&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=Me4gUr7HJcHnswb8hIDYAQ#q=betta+crowntail&rls=org.mozilla:bg:official&spell=1
https://www.google.bg/search?q=betta+halfmoon&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:bg:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=Y-4gUtq-BYKHswa7roDYAQ

kristiqna

Преди бяха още 3 ама всички умряха и остана само тази  :'( Която мислехме че ще умре първа а тя...
Обещали са ми да ми дадат малки рибки не знам колко ще са и кога ще ми ги дадат.Сигурно след месец-два.Ще могат ли да се чувстват добре в 8 литровия аквариум заедно?

Heartwork

За какви малки рибки, става на въпрос ? За да отглеждаш нещо, освен лабиринтови в този аквариум, колегите ти казаха, че трябва малка помпичка с гъба. Аз, мисля че каквито и да е рибки, независимо малки или големи, няма да станат за отглеждане в този аквариум. Вземи си, мъжка бета, каквато ти харесва и ще ти спести много неща, + ще те радва повече от гупата. 8 литра за 1 бета е предостатъчен. Успех !  *DRINK*
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

kristiqna

Ще им купим помпа след седмица-две.Ами рибките са най различни не знам кои ще ми хванат.Филтър мисля,че за този малък аквариум засега не мога да купя.Нагревател ще имам към септември,октомври

hunter

Филтърчето ще ти заеме много по малко място отколкото дунапренената гъба с камъче за въздух. И другия + е, че филтъра ще е доста по безшумен отколкото помпата за въздух. Ще търсиш от този тип http://www.aquarium.bg/filtri/vsichki-produkti/rs-072a-detail но има такива които имат маркуч който излиза навън и подават и въздух. Обиколи магазините при вас няма начин да няма. Ето за това ти говоря сега го намерих из нета http://www.aquaticandpetwarehouse.com/products/resun-cruiser-internal-power-filter.html през маркуча вкарва въздух а от черния накрайник в другия край на маркуча регулираш колко да вкарва. Освен това върти водата през себе си и осигурява достатъчно циркулация и пречистване. Вътре в себе си има и гъба и е много по безшумен от вибриращите помпи за въздух. Аз имам подобен китайски за 9лв. и не мога да го чуя като работи като изключим звука на балончетата.

Similar topics (5)

38327

Започната от mkolev

Публикации: 4
Прегледи: 2894

53439

Публикации: 8
Прегледи: 6081

55809

Публикации: 1
Прегледи: 2022

49627