• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 16:20

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Морските аквариуми на Ангел Христов

Започната от Ангел Христов, 22.07.2011 20:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ангел Христов

Много уместен въпрос - подложка ще има, разбира се, преди да започна да го пълня!
В момента на снимките няма никакви подложки! :) Но те са само информативни!
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

vankata_032_pld

Страхотна аква любимия ми размер за римлес танк! Пожелавам ти само положителни емоции около него. :popcorn:

Ангел Христов

Мерси за пожеланията на всички!  *privet*
Започнаха се питанките:
- моля, дайте предложения, най-добре подкрепени с челен опит, какво осветление да си сложа 
за челното отделение на съмпа, което ще се използва вероятно като втори, по-малък дисплей и рефюджиум едновременно.
Имам доста "стари" 24 ватови т-5 ци - дали няма да ми свършат работа?
Или пък да сложа няколко диода и да ми е мирна главата :)
Отново усещам каква е тръпката преди старта на новия аквариум  *CRAZY*, а бях позабравил  :-D
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

bustama

Честит ти нов дом!
Само за тръпката си заслужава да стартира човек, пък тя при вас солените, като ви чета постовете ще да е много силна и голяма емоция.

Успех с аквариума!

vesko_aa

Поздравления за новият проект,според мен по добре си сложи т5 ,че с този отворен съмп диодите няма да живеят дълго

камен чочев

Цитат на: vesko_aa - 19.08.2013 21:06
Поздравления за новият проект,според мен по добре си сложи т5 ,че с този отворен съмп диодите няма да живеят дълго
??? Би ли обяснил какво имаш предвид???

vesko_aa

??? Би ли обяснил какво имаш предвид??? Пръските от солената вода върху диодите не им се отразява особенно добре :-D

камен чочев

Защото от 3 години и половина съм с лед осветление в съмпа и нямам проблеми. А пък съмп с т5 ми звучи малко пресилено. И неотворен съмп не съм виждал, та затова питах

geniusloci

Цитат на: камен чочев - 20.08.2013 09:09
Защото от 3 години и половина съм с лед осветление в съмпа и нямам проблеми. А пък съмп с т5 ми звучи малко пресилено. И неотворен съмп не съм виждал, та затова питах
Аз не смея да кажа нищо, втората LED лампа (и далеч по-скъпа) си работи ок над съмп в открит аквариум (без шкаф). Първата и за радост - по-евтина, умря вчера.

tonino

Ангел Христов

Неволно съвсем забравих да кажа, че уникалният съмп се получи благодарение на Камен, за което съм му много благодарен!  *privet*
А относно охлаждането, засега не съм мислил други варианти, освен да продължа да си ползвам стайният климатик в помещението-поддържа ми 25 градуса, съответно около 26 градуса е водата в аквата. Пълненето предстои... *fish

Ангел Христов

Днес един приятел ми помогна и вече дисплея и съмпа  си имат подложки, за радост на съседите под мене  :-D
Имам си план за действие - ще пълня системата на части - първата осмозна вода влезе в дисплея. Процесът ще отнеме доста време, тъй като моята осмозна система прави около 10 литра вода на час. А трябва и да се спи, да се ходи на работа и други прозаични неща...
Решил съм да го напълня малко под нивото на преливната колона, за да не изтича в съмпа.
Като стигне водата определено ниво, ще я осоля и ще сложа един уейвмейкър да я джурка като ще следя солеността естествено и ще доливам сладка вода, за компенсация на изпарената.
Като ми остане малко време тези дни, ще сменя малко от водата на сегашния аквариум и ще я долея в новата система, както и малко от пясъка може би.
Идният уикенд се надявам да успея да напълня и съмпа и да завъртя цялата водя през системата...
след това ще действаме нататък...дерзаем :) *DRINK*
Ако се сещате нещо, приемам всякакви акъли и критики  *JOKINGLY*

vankata_032_pld

Това е едно от отегчителните неща но няма как така е при морската акваристика. :popcorn:

Ангел Христов

Част от "романтиката" в морската акваристика е пълненето - само бански трябва да си сложа - има вода и сол в изобилие :) :-D Като ме видяха с бидона, първите въпроси/отговори на комшиите бяха....
"Аааа ще има зеле тази година, а ;)"

tonino

Similar topics (3)

27099

Публикации: 27
Прегледи: 14100

25187

Публикации: 55
Прегледи: 24673

41453

Публикации: 6
Прегледи: 8368