• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.07.2025 13:53

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

За шумоленето...

Започната от AQUASAUR, 19.01.2006 03:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Що бе, това сме го правили още на фотошоп 4?!  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dido

Цитат на: "Bunz"Много теория, малко практика.  :roll:

Аз в тези писанията много теория не видях - напротив, бяха практически съветите  :lol:

Bunz

Цитат на: "dido"

Аз в тези писанията много теория не видях - напротив, бяха практически съветите  :lol:

Погледни пак.

Boby_

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.vista-at.com%2Fdinamika.jpg&hash=95aeb42b3297407804a2366782cac1bf366ab37d

Хайде да си говорим с примери. Виж това изображение, снимано с цифров апарат (Canon 20D) срещу залязващо слънже, т.е. в контражур. Дай, моля те, пример с подобно качество, сниман с  аналогов апарат на филм 35 mm с чувствителност 100-200 ISO.

Boby_

Та да си продължа мисълта за горното изображение - детайлът си е там и на цифровите снимки, особено в RAW формат, трябва обаче да знае човек как да го извлече при пострпроцесинга.  :wink:

Bunz

Дай майл да ти пратя същата снимка, с това което имам впредвид, че да се разберем най-паче. Да видиш че детайли няма.

Boby_

Не разбирам за какво говориш, честно. Явно с теб в една и съща снимка виждаме различни неща.  :wink:

Bunz

Цитат на: "NO CARRIER"Що бе, това сме го правили още на фотошоп 4?!  :wink:

Кое?

dido

Цитат на: "Bunz"
Цитат на: "dido"

Погледни пак.

Е гледам и пак същото виждам :lol:

Човека ти налива акъл в главата как да си разчетеш хистограмата на снимката. Набива ти в канчето с чисто практически съвети как да блендваш два кадъра и защо това се налага.

Трябват ли ти още транслации на написаното и защо си написал - много теория, малко практика. Като пишеш такива неща, обосновавай защо.

Bunz

Цитат на: "Boby_"Не разбирам за какво говориш, честно. Явно с теб в една и съща снимка виждаме различни неща.  :wink:

Да, бе и на мен така ми се струва. Както и да е.
Ако с Photoshop, например застанеш с курсора някъде под слънцето, там където има земя, ще видиш че стойностите в GRB са нули. Т.е. нема никой там. В най горния ляв ъгъл положението също не е розово.
Ма няма значение. Много се задълбахме.  :D  Аз съм работил дълго време с диапозитиви и сигурно затова се вглеждам прекалено много.

Bunz

Дидо, успокой топката.

Boby_

Цитат на: "Bunz"
Цитат на: "Boby_"Не разбирам за какво говориш, честно. Явно с теб в една и съща снимка виждаме различни неща.  :wink:

Да, бе и на мен така ми се струва. Както и да е.
Ако с Photoshop, например застанеш с курсора някъде под слънцето, там където има земя, ще видиш че стойностите в GRB са нули. Т.е. нема никой там. В най горния ляв ъгъл положението също не е розово.
Ма няма значение. Много се задълбахме.  :D  Аз съм работил дълго време с диапозитиви и сигурно затова се вглеждам прекалено много.

Виж, тези две "парчета" са всъщност една и съща снимка, обработена различно от RAW. Явно е, че земята не е с нулеви стойности, защото в ляво се вижда достатъчно.  :wink:

Bunz

Земята бе човек, не хоризонта. На вечерната снимка.

dido

Ами успокоявам ги и двете в момента - имат турнир по джобен тенис  :lol:

Таа - нещо не разбрах що за диалог се мъчиш да водиш с едносрични подмятания по темата. Ако ще си говорим нещо смислено, давай. Ако пък ще ми мънкаш ...

Boby_

Цитат на: "Bunz"Земята бе човек, не хоризонта. На вечерната снимка.

Няма вечерна и дневна снимка, това е една снимка.  :wink:
Затова ти насочвам вниманието към лявата част - там има детайли на земята.
А с метода, предложен от dido, може да се направи следното:
1. Сваляш си RAW-файла от апарата и си го експонираш с мерене на най-светлата част.
2. Повтаряш две, но есконираш, така че да е добре най-тъмната част.
3. Комбинираш двете изображения и получаваш нещо, което никой филм с подобна чувствителност не може да ти даде.

Всичко това става лесно и бързо.  :wink: