• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.07.2025 00:22

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нека си поговорим за предстоящия референдум.

Започната от Dede, 19.01.2013 00:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

камен чочев

Цитат на: elblanko - 26.01.2013 10:42
Може да си незапознат с материята.
Другия вариант е да си подведен от измислиците на комунистите за светлото ни бъдеще.
Има и много хора които ще ходят под строй да гласуват с да, без въобще да знаят за какво става въпрос, само защото Станишев и Доган са им казали да го направят.
Ние няма как да знаем какъв си, ти ни кажи.
Ще бъдеш ли така добър да ни просветлиш в материята?

rollon

Всичко,което се подкрепя от БСП по презумция трябва да се счита за пагубно за България.Тези хора,приемници на убийци и гробари на българския народ,лъхат на некомпетентност от стотици метри,поради тази причина само бих гласувал против :)

denbosch

*THUMBS UP*

ЦитатСамо че "Белене" отдавна не е икономически, а политически въпрос. Би могъл евентуално да се разглежда като икономически допреди десетина години; днес обаче политическите му измерения са много по-съществени. Казусът "Белене" трябва да се разглежда и решава изключително въз основа на разсъждения и доводи от политически характер.
--------
Това е и правилният начин, по който аз, средностатистическият гражданин, следва да си изградя мнение по него. Не може да се очаква от мен да изчитам експертни становища на енергетици и физици, да анализирам финансови калкулации, а най-малко от всичко - да си харесам някой за "компетентен" овчарин и да го оставя да ме подкара накъдето си иска.
--------
Относно числата и сметките: дал съм ги накъсо. Изцяло. За да има такова драстично разминаване в числовите "аргументи", значи някой лъже, и то яко. След като не мога да съм сигурен кой е (а и не съм далеч от мисълта, че всичките лъжат), значи всички числа, с които ме замерят, са ненадеждна информация. Моите извинения на палячовците, които хвърлиха толкова усилия да жонглират с тях.
--------
С две думи: не им вярвам, за да им поверя подобно нещо. И съм убеден че, освен че ще окрадат още стотици милиони покрай изграждането на самата централа и съпътстващата инфраструктура и бизнес, ще използват споменатия монопол и за да ми се качат съвсем на главата, когато централата заработи. Няма да стане.
--------
Няма да обсъждам самия референдум. Ще кажа само едно: имам натрапчивото усещане, че целта на този точно референдум е да дискредитира идеята за пряка демокрация в България още в зародиш. За да може, когато в бъдеще се поиска референдум наистина по гражданска, а не по партийна инициатива, да се каже - е, какво искате, да се повтори циркът за "Белене" ли?

http://www.webcafe.bg/id_876835421/fpage_4/#Comments

elblanko

Цитат на: камен чочев - 26.01.2013 13:49
Ще бъдеш ли така добър да ни просветлиш в материята?
Аз много ясно съм обяснил за какво става въпрос, който разбрал разбрал, който не е разбрал да си копира извадки от интернет и да се оправя по единично.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

DISCUSBG

Развитието на ядреният отрасъл е изцяло в правомощията на Министерски Съвет! Прочетете законите и тогава коментирайте. Оказва се , че референдумът е незаконен, ако четем Конституцията на РБ и произтичащите след нея закони за енергетиката.Пише го ясно - само от Министерски Съвет и Министъра на Енергетиката! Защо две правителства ,преди това , *bg* *bg*не започнаха строежа/включително финансовото обезпечаване на проекта, чрез кредит или каквото се сетите друго!!!/ , а се сетиха сега, точнно преди изборите, та пак да лъжат хората и да трупат дивиденти? Айде гласувай народееее.....
Не знам!

denbosch

Понеже вчера пуснах статия без цифри,днес попаднах пък на една предимно с цифри.Пускам я цялата,защото е от Фейсбук,а има хора,които нямат регистрация там:
*THUMBS UP*

Orlin Georgiev
Правя последнен опит, пускам текста raw, който реших да напиша като коментар, но размера му не го позволява, затова ще го пусна като note. Току виж, съм спечелил още един човек на моя страна, за вота в Неделя.

"С възрастните няма да споря. Все още живеете и пускате вота си в планова икономика, убеждават ви с емоционална интелигентност, а не с факти. Това което ме боли е като видя неграмотни млади хора като Райчето, които за жалост завършват университет като УНСС с елементарни познания, отказват да мислят, но и при наличието на интернет отказват и да се информират, а в същото време се изказват, и за жалост - гласуват. Данните са публични, има ги, ама няма кой да ги чете - от БНБ, НСИ, МФ, отчети за приходи и разходи, реализирана печалба, платени данъци - ВСИЧКО. Това не са неща, които аз съм си измислил, това са неща които ще намерите из нета, като публични факти, ако имате желание, но не в Елмаз и Скандално.ком. И аз, като идиот, който ще изгубя малко време, за да напиша този коментар, и да напиша малко цифри, а вие просто погледнете сметката за тока си и сами преценете дали това което говоря е истина. Понеже аз обичам да гледам цифрички и да работя повече с тях. (така са ме учили в УНСС).

АЕЦ Козлодуй произвежда най-евтиния ток в/за България - факт. Продава на 43лв. за мегават час на вътрешния регулиран пазар в България. Ще пиша в киловати, за да си погледнете сметката за ток и сами да намерите логиката. Това са 0.043 лв. за киловат час. Поглеждаме сметката си за ток (най-горе-гледаме цена на тока, тарифите за дневна/нощна, НЕ на разпределението по долу - и до там ще стигна).

Какво виждаме: 0.08151 лв. дневна за КЧ. После поглеждаме нощна: 0.03671 лв..От законовата рамка:

"При измерване на 2 тарифни зони - в следното съотношение: дневна зона - 60 на сто и нощна зона - 40 на сто;

При измерване на 3 тарифни зони - в следното съотношение: върхова зона - 20 на сто, дневна зона - 55 на сто и нощна зона - 25 на сто;"

Аз ще изчисля средната цена при две тарифни зони, а не при 3, но съм сигурен че от сметката ви за ток, нощното ви потребление не е 40% от общото за целия ден, а доста по-малко. Но нека бъде 40%.

Получава се средна цена на тока за КЧ от 0.063644 лв. (за справка ако нощното ви потребление е 25%, а не 40% от общото за деня - осреднената цена е 0.07031)

Сега, аз като човек "без 2 грама рационална мисъл" се питам. Защо цената на АЕЦ Козлодуй е 0.043 а осреднената която аз плащам е 0.063644 (с 2 ст. повече)

(Все още говорим за цена на тока, не говорим за разпределение, а до данъците има време, ще стигнем и до заветните цифри по разпределение и достъп до мрежата, и начисляване на ДДС, не бойте се)

Какво става ? Става това че, АЕЦ Козлодуй не предоставя всичкия ток необходим за вътрешно потребление, а и не би било коректно ако го прави (колкото и да ми се иска да плащам по-малко) защото би установило монопол, с ниската си цена, на вътрешния пазар. Определена е квота за всеки един производител на ток, в което няма нищо ненормално. АЕЦ Козлодуй е търговско дружество и неговата цел е да максимизира печалбата си. Ако държавата не ги задължава да продават на вътрешния пазар, дружествтото с удоволствие би изнасяло всичкия произведен ток на свободния пазар където цената се определя на търг. Само за справка приблизителната цена за КЧ, на която изнася АЕЦ-а ни е 0.07 лв. Сега си помислете вие ако сте собственик на АЕЦ-а - дали ще продавате на 4 ст. на българите, ако токът ви искат да го купят гърците на 7ст. ?

С което също нямам проблем. Нека се изнася ток. Ще влизат пари от Европа в България.

И така, цената е 0.063644 лв.за КЧ, която плащаме. Как се формира тя ? От квотата на АЕЦ, който продава на 0.043 лв., от Квотата на ТЕЦ-овете, чиято цена е 96 лв на мегават час, или 0.096 лв. за КЧ. Квота има и наложена от ЕС, част енергията на всеки пазар да е от ВЕИ (възобновяеми източници - само информативно: до 2020г. 16% от потреблението на тока на вътрешния пазар трябва да е такава, в момента в България тя е 8%) ... И така, когато съберете трите цени: от ВЕИ, от АЕЦ Козлодуй, от ТЕЦ-овете в зависимост от съотношението им в участието на Вътрешния пазар получавате заветната осреднена цена цена от 0.063644

Или:

Дневна:  0.08151 лв.

Нощна:   0.03671 лв.

Дотук всичко е ок, Спазваме изисквания, да, няма монопол, цените пак са евтини на фона на международния пазар, ползваме и възобновяеми източници (вятър слънце и т.н. както се изисква от ЕС)... въобще цъфнали и вързали сме :) .... даже и изнасяме ток от АЕЦ Козлодуй, влизат евро пари в държавата. И понеже износа е хубаво нещо, и аз го подкрепям, решавам да видя, аджаба, печалбата на този АЕЦ. Отварям аз техния публичен отчет, и какво да видя: 150 000 000 лв. за изминалата година.

Звучи внушително, нали ? Ама не.... и ще разберете защо.

Минаваме нататък по сметката за ток. Идва време за електроразпределение, достъп до мрежата и т.н. (все пак плащаме по 21-22 ст., някои и по 25ст. за КЧ), а дотук говорим все за някакви 8 ст. Как стигаме до 21-22 ст? . Ами, тока трябва да дойде до нас.

Какво се случва. Тъй като ние потребяваме ток предимно през деня, по същия начин се потребява и ток извън страната, т.е. токът, който изнасяме. АЕЦ-а ни изнася в пиковите часове между 120 и 220 мегаватчаса на час. Получава се така, че докато АЕЦ продава за съседните страни, се отваря недостиг от електроенергия за вътрешно потребление, който трябва да се покрива с енергия от скъпия студен резерв от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобовдол", за което за 2011 г. НЕК е плаща допълнително 35 млн лв. През нощта, когато потреблението пък е ниско, АЕЦ "Козлодуй" изнася по-малко, да, ама и в странта потребяваме по-малко, което води до излишък от електроенергия на вътрешния пазар. Излишъка НЕК усвоява, като задейства помпено-акумулиращата водноелектрическа централа "Чаира" (ПАВЕЦ) и разтоварва мощности в комплекса "Марица-изток". (вижте сега и на картата къде се намира АЕЦ Козлодуй, вижте къде се намира ПАВЕЦ-а и къде е "Марица изток") Това отново предизвиква разходи за сметка на НЕК изчислени на 90 млн. лв.

И сега, какво се случва. Токът никога не е поскъпвал, поскъпва разпределението, съхранението, усвояването, както искате го наричайте. Аз ще гледам цифрите. Решавам да направя така: събирам 35 млн. лева разходи на НЕК от това, че през деня покрива недостига от ТЕЦ на по-високата цена (понеже АЕЦ-а изнася ток) и ги събирам с тези 90 млн. лв. загуба за НЕК от ползването на ПАВЕЦ (за да съхрани НЕизнесения ток на АЕЦ-а)... сега.. вечер като АЕЦ-а не продава ток навън.. няма да става зян тока я :) ... получавам цифрата 125 млн. лева. Кой обаче ги плаща тези 125 млн лева ? "Би трябвало да ги плаща АЕЦ Козлодуй" си казвам аз. Е, да, ама не. (Помните ли годишната печалба на АЕЦ Козлодуй ? - 150 млн. лв.) Че АЕЦ-а ако заплати и загубата на НЕК от 125 млн. лева ? ... то какво остана - 25 млн. печалба за АЕЦ-а (от Голямата "далавера" в износа на ток)... Печалбата обаче на АЕЦ-а е 150 млн. лева.

НЕК обаче трябва този разход който е направила от 125 млн. лева да си го вземе. Как ? Увеличава разхода за електроразпределение и съвсем нормално го калкулира в цената си. Предполагам си отговорихте на въпроса защо наскоро и сметката ви за ток нарастна с 13-15% ?

И какво става сега ? НЕК търпи загуби от 125 млн. лева, които разбира се ги плащаме в България, и нормално, няма да се плащат от гръка - него не го интересува, как си разпределяме, харчим нашия ток, нито го интересува Националната ни Електроразпределителна компания. (НЕК)

Крайния резултат е износ с печалба 150 млн. на търговското дружество АЕЦ Козлодуй и 125 млн. разход за НЕК който аз, и ти, Райче, плащаме, под формата на сметка за разпределение на ток :). Няма даже да навлизам в подробности и да калкулирам цената на Частните ЕРД-ва, за достъп до мрежа и т.н.

Нещо повече, АЕЦ Козлодуй продава ток на търговски дружества, чрез ТЪРГ, които се занимават с ТЪРГОВИЯ на енергия. Т.е. макар и на 7 ст. за КЧ, която взема АЕЦ, токът се изнася от посредник - ТЪРГОВЕЦ - частно дружество, на цена, която ако погледнете евростата сами можете прецените, на колко биха я купували в страна като Гърция, Румъния, Сърбия, Турция и т.н... сигурен че ще стигнете до извода че цената е по 2 :) ... но понеже не обичам конспирации ще оставя на вас да прецените кой взема горницата - от 7ст. (ток продаден на Търг от АЕЦ-а ни) до 7 евроцента. (14 ст.) до крайния потребител - гръка, примерно :)
Сега, приемаме че след 6 години имаме АЕЦ Белене и вече разполагаме с 4 хилядарки. (до 2020, когато сигурно ще ни затворят 5-ти и 6-ти в Козлодуй) Какво ще стане с НЕК ? Щом разходите й благодарение на АЕЦ Козлодуй скачат с 125 млн. при 2 000 MW ?, благодарение на НЕизнесената навреме енергия. Разходите й ще станат по х 2 ли ? ... 250 млн. ? и ние ще ги плащате тези разходи докато АЕЦ-а продава ток на сравнително ниска цена на търговци, които го продават на нашите съседки ? Не казвам, а питам !. Защото ние за това имаме сериозен износ на ТОК (не защото тока ни е "по-добър", а щото е по-евтин)

Не знам, защо продължавате да милеете за държавни предприятия. Във времето държавата се е доказала като НЕКАДЪРЕН и корумпиран мениджър на едно предприятие в среда на пазарна икономика. В среда на Планова, под шапката на Русия - ок, но ДНЕС ? вие през последните 25 години в България ли живяхте ? А и какво очаквате. Напълно нормално е когато въртиш собствени пари интереса да е един, а когато въртиш чужди (на данъкоплатците) интересите на ръководството да са различни.

Но нека не хейтваме :) ... да се върнем на цифрите. Да оставим настрана комунистическия булшит, който подхвърляха за АЕЦ Белене и как ние сме щели да бъдем най-големите балъци ако не го построим за 3 млрд. Оказа се, обаче, че не било компоти, ами било компютри. Стигнахме до колко ? 6.3 млрд. евра ? 13 млрд. лева ? А, да, то това нямало да включва депата за съхранение на отработената ел.енергия, както и депата за радиоактивните отпадъци (та те не са решени евентуално къде ще бъдат) (да ме извиняват колегите инженери - ако бъркам терминологията)... говори се за някаква цена от 20 млрд. лева. Но понеже съм ларш, и за да не кажете че съм човек на Бойко, аз ще я сложа 15 млрд. крайна цена, с инфраструктурата, с всичко. 15 млрд., натискаме копчето и почваме да "печелим".  На кой обаче ще е тая централа ? Напълно нормално е държавата да иска 51% от АЕЦ Белене. Т.е контролния пакет. Все пак искаме ние (Българите) да вземаме решенията. То би било абсурдно да строим АЕЦ в България, който да е чужд. Да купуваме чужд ток и да изнасяме пари от България, а ние да складираме отпадъци. Значи, за да имаме 51% от това предприятие ние трябва да платим 51% от разходите по построяването му. Веднага се сещам за едно елементарно комунистическо клипче, което се върти по "Нова" как парите нямали да дойдат от данъкоплатеца... аххаХАХАхахахаХАХАхахаХАХАХАХАХАхахаАХХАхаха... още веднъж... ахахАХХАхахахаХАхаХАхахахахахахахахахаХАХАха..... вие сериозно ли ? .. още ли има хора, които вярват че има безплатен обяд ? Е, откъде ще дойдат, бе? Руснаците ще дойдат ще ни го построят, ще ни дадат 51% от него, а ние ще почнем да изнасяме тока и да печелим ? Това и на 80 годишната ми баба да го кажа, и тя няма да ми повярва.

Вложените пари в проекта инвеститора ще си ги вземе ! Дали под формата на финансиране от страна на Държавата-бъджета-събраните данъци, акцизи, мита и т.н. Дали под формата на сметката ни за ток, който докато изплащаме тези 51% ще заминават в инвеститора. ДОКАТО СИ ГИ ЗАРАБОТИМ тея 51%.

И така, сега сериозно, 51% от 15 млрд. (казах вече, няма да ги слагам 20 млрд.) са 7.65 млрд. лева (7 650 000 000). Сега, как ще изплатим тази централа, приемаме че цифрата е добра, инвестицията е добра. Т.е. Трябва да направим печалба на АЕЦ Белене от 7.65 млрд., чрез сметката си за ток, за да се изплати да стане наше, и ние да почнем да "правим далаверата". Сещате ли се колко беше печалбата на АЕЦ Козлодуй ? там също са 2 х 1000 MW... 150 млн. лева (без да броим онези 125 млн, които ние ги плащаме на НЕК, заради тока, който Козлодуй изнася през деня и НЕ изнася вечерта). Сега, 150 млн. лева е печалбата на Козлодуй - ГОДИШНО.. Приемаме че АЕЦ Белене, която е със същите мощности ще прави същата печалба... Разделяме 7.65 млрд. на 150 млн. ГОДИШНА ПЕЧАЛБА на предприятието.... и получаваме... колко ?... правилно - 51 години... През тези 51 години, драги, токът ще се изнася, защото ние сме едно село от 7 млн. души. и не можем да го потребим, ако ще целогодишно да държим всичко всключено, като в тези 150 млн. се включва и печалбата от износ. Токът ще се изнася, ще печели чуждия инвеститор, както и търговците, на които продава и в момента Козлодуй, на които ще продава и Белене, ние ще плащаме в нашите сметки за ток Разходите на НЕК, покрай Козлодуй и Белене (които от 125 млн. Ще станат 250 млн. поне до 2020, ако приемем че тогава ще затворят Козлодуй- без да отчитаме, че ще трябва да се построи и още един модерен ПАВЕЦ, за да не губим вече произведена ел. енергия от Белене, понеже тая в Чаира не може да ги поеме, ама там са малко милиардите... нали сме ларш, за няколко милиарда няма прайм сеир сега я) отпадъците ще си ги складираме тук. а след 51 години като трябва да запонем да печелим ние - ВИЗИРАМ Българите, Българската държава, същите тея дето сме си заработили 51-те %, хората ще дойдат и ще ни затворят реакторите, така както затвориха 4 броя вече, щото, те, тея реактори не са вечни :)

Това са ви само цифрите, няма да говоря въобще за тенденцията, на ЕС, която, както вече казах иска 16% от ползваната ЕЛ енергия до 2020, да бъде от ВЕИ (в България тя е 8%), което автоматично ще доведе до спад в ползването на ток от АЕЦ-а, не само в България, но и в останалите държави. Няма да коментирам дори конкурентноспособноста на АЕЦ, предвид Централата в Румъния - Черна вода с новите реактори... или Тази която се строи в Турция. Няма да коментирам въобще екологичната гледна точка, ще я оставя на човек, който е наясно. Да оставим и настрана Германия (82 милиона души), която вече се ангажира да затвори всичките си 36 реактора преди 2020 г., Испания, с население 45 милиона, вече произвежда 8% от електрическата енергия от вятър, има морататориум върху изграждането на нови реактори и постепенно изважда от употреба старите. С прекратяването на използването на атомна енергия са се ангажирали още Швеция и Белгия (столицата на ЕС), а Италия е първата страна, която затваря всичките си ядрени реактори веднага след трагедията в Чернобил. В Австрия през 1978, по време на строителството на първата в страната ядрена централа, след обществен натиск, правителството приема забрана на ядрените мощности.

7 млн. сме, това е размера на едно китайско село, имаме толкова реки, ветрове, приливи, отливи, технологиите напредват с всяка година, хората сами произвеждат ел.енергията си чрез PV, а ние искаме да направим една инвестиция, която да изплащат нашите деца - скъпа, несигурна, нерентабилна, и най важното - ЧУЖДА в следващите 50 години ! (ако приемем че не се заделят и пари от бюджета, за да я изплатим по-бързо - дали това е възможно ще оставя на вас да предцените - само информативно: 4 години погасяваме 1.5 млрд. дефицит, наследство от предишното управление) Друг вариант е, да платим от бюджета, той бюджета ни за 2013 е ТОЧНО за един АЕЦ 18.4 млрд. Плащаме си го, без МВР, Без Армия, без Здравеопазване, Без образование, без земеделие, без инфраструктура, без заплати, Без бизнес, без Пенсионери, БЕЗ ДЪРЖАВА.... всички на фотосинтеза за 365 дни и АЕЦ-а е наш, не с 51, а със 100% участие !

Четете и мислете, не гледайте Бойко, не гледайте БСП, тях днес ги има, утре ги няма, те от глад няма да умрат, с вашата или без вашата подкрепа, те ще си живеят живота, кой по-добре, кой по-зле. Мислете за себе си и децата си, не позволявайте да ви манипулират като 12 годишни с предизборни клипчета от сорта на:

"Ако не искате да стоите на тъмно, трябва да построим Белене"

"Няма да платите и 1 стотинка за построяването на Белене"

"Ако искате децата ви да са инженери, а не обслужващ персонал, ще гласувате ЗА"

Не позволявайте да ви манипулират на елементарно емоциално ниво, събудете се и гласувайте в Неделя, както предцените за удачно !"

П.П. И понеже знам, че хората които са прочели "стената ми от текст" ... искат и още... :) ... погледнете и този линк на който попаднах в 00:16 в деня на референдума :) ... статията е "стара" от 16-ти Януари, но ми допадна, понеже пак има доста цифри, и е написана от човек с опит, а не от джунджумурджо като мен :) ... Дерзайте :)http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/01/16/1984996_izbrani_luji_ot_repertoara_na_teatura_nova_iadrena/#sdfootnote3sym

благодарности за любезно (нелюбезно) предоставената публична информация от страна на: www.bnb.bgwww.nsi.bg . www.minfin.bg . www.capital.bg . www.kznpp.org . www.en.wikipedia.org . www.bg.wikipedia.org . www.nek.bg . www.cez.bg . www.nap.bg . www.epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Main_Page . *Като се сетя за останалите, ще ги допълня, за да няма ощетени от кредити.

http://www.facebook.com/notes/orlin-georgiev/%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%D0%B0-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0/10151209005600952

Similar topics (5)

4935

Публикации: 62
Прегледи: 18994

10180

Публикации: 1
Прегледи: 2658

26290

Публикации: 51
Прегледи: 30977

10019

Публикации: 15